Több tízezer új vírusfajt találtak az emberi szervezetben

bakteriofágok (fágok) (bacteriophage, phage) segítségével végzett terápia
Bacteriophage, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Több mint 140 ezer különféle vírust azonosítottak az emberi emésztőrendszerben – írja a Phys.org tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A Wellcome Sanger Intézet és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium bioinformatikai részlegének (EMBL-EBI) kutatói az emberi bélrendszerben található mikroorganizmus-közösséget vizsgálták.

Több mint 28 ezer mintát elemeztek, és azt találták, hogy az emésztőrendszerben 140 ezer vírusfaj van jelen. A vírusok száma és változatossága még a tudósokat is meglepte, akik az új ismeretek birtokában azt próbálják kideríteni, hogy a sejtparaziták miként befolyásolják a bélflóra egészségét. Az eredményeket a Cell tudományos folyóirat friss számában közölték.

Az emberi emésztőszervrendszerben óriási számban találhatók mikroorganizmusok; baktériumok és az őket fertőző vírusok, vagyis a bakteriofágok. Nem ismerjük azonban még részletesen ennek a komplex rendszernek a működését, aminek zavara különféle betegségek kialakulásához vezethet.

A szakértők metagenomikai módszerrel vizsgálták az emberi bélből származó mintákat.

140 ezer vírusfajt sikerült azonosítani, több mint felük eddig teljesen ismeretlen volt a tudomány előtt.

Bakteriofág illusztrációja Forrás: AFP/SPL

– hangsúlyozta dr. Alexandre Almeida, az EMBL-EBI és a Wellcome Sanger Intézet munkatársa.

A kutató kiemelte:

valamennyi minta egészséges emberekből származott, az azonosított vírusok genetikai anyaga DNS volt (velük szemben például a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 RNS-vírus) és valószínűleg a bélbaktériumokat fertőzik.