Befejeződött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelése - közölte csütörtökön az orosz Energia rakéta- és űripari vállalat.

Négy centiméteres repedést fedeztek fel az ISS falán

A tájékoztatás szerint Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov űrhajós az elkövetkező napokban le fogja zárni a modult, hogy ellenőrizze benne a légnyomást. Jurij Gidzenko, az Energia űrhajók és hordozórakéták repülési üzemeltetéséért felelős részlegének helyettes vezetője kijelentette, hogy az űrállomáson két repedést találtak.

Részlet a Nemzetközi ŰrállomásrólForrás: JAXA/NASA

A levegő szökését először 2020 augusztusában mutatták ki.

Az első, mintegy négy centiméteres repedést ősszel találták meg és tömítették el ideiglenesen.

A nyomáscsökkenés ezután lassult, de nem szűnt meg. A Progressz MSZ-16 teherűrhajóval februárban egy nagy felbontású mikroszkóp, valamint a hermetizáláshoz szükséges anyag- és eszközkészlet érkezett az űrállomásra.

2028-ig még bizonyosan működni fog a Nemzetközi Űrállomás

Az ISS tervezett élettartama 2024-ben jár le. Oroszország az objektumot üzemeltető partnereivel tárgyalásokat folytat a 2030-ig való hosszabbítás lehetőségéről. Gidzenko múlt héten azt mondta, hogy Moszkvában a legfelsőbb szinten már megszületett a döntés

az állomás működésének 2028-ig történő meghosszabbításáról.

 

A több mint húsz éve orbitális pályán keringő Nemzetközi Űrállomás az elmúlt két évtizedben csaknem futballpálya méretűre növekedettForrás: NASA/ESA

Ivan Vagner, a Szojuz MSZ-16 űrhajó fedélzeti mérnöke tavaly októberben nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a repedéseket az űrállomás immár két évtizede tartó igénybevétele okozta. A munkálatokról az orosz fél folyamatosan egyeztetett a NASA amerikai űrkutatási hivatallal.

(Forrás: MTI)