Feltehetően vadorzó volt az a férfi, akit elefántok tapostak halálra a dél-afrikai Krüger Nemzeti Parkban - közölte vasárnap a SANparks, a Krüger menedzsmentje. Az elefántcsontnak hívott elefántagyar kereskedelmének nemzetközi tilalma ellenére minden évben állatok tízezreit gyilkolják le.

A férfi és két feltételezett bűntársa vadőrök elől menekült, amikor belefutottak egy több családból álló elefántcsordába. Az egyik orvvadászt sikerült letartóztatni, a harmadik társuk elmenekült.
A vadőrök szombaton rutinszerűen járőröztek a Phabeni területen, amikor nyomokat találtak, és a gyanúsítottak nyomába eredtek – állt a közleményben. – A három ember észrevettek a vadőröket, megpróbáltak elmenekülni, de a vadőrök légi erősítést kértek.

Az elefántcsontnak hívott elefántagyar kereskedelmének nemzetközi tilalma ellenére minden évben állatok tízezreit gyilkolják leForrás: Afp/Eric Le Go

A menekülők eldobtak egy baltát és az ellátmányt tartalmazó táskát.
A légi úton érkező segítségnek köszönhetően az egyik orvvadászt elfogták, ő mondta el a vadőröknek, hogy elefántok közé rohantak, és nem biztos benne, hogy a társainak sikerült-e elmenekülniük.A vadőrök felfedezték a taposástól súlyosan megsérült vadorzót, aki az érkezésükkor már nem élt. A harmadikról annyit tudtak meg, hogy a szemén sebesült meg, de folytatta a menekülést. Előkerült a vadorzók puskája is. A vadőrök ezután hívták a rendőrséget és a mentőket. A harmadik gyanúsítottat még keresik.

Az elefántcsontnak hívott elefántagyar kereskedelmének nemzetközi tilalma ellenére minden évben állatok tízezreit gyilkolják le.

Mára Afrikában a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján mintegy 415 ezer elefánt maradt csak.

Az elefántagyar keresett termék a feketepiaconForrás:https://www.bbc.com/news/science-environment-55340975

A Krüger Nemzeti Park Dél-Afrika egyik legnevesebb turistalátványossága, a kontinens legnagyobb rezervátumai közé tartozik. Hatalmas területén az elefántokon kívül oroszlánok, orrszarvúak, leopárdok és bölények is élnek.

(MTI/dpa)