Egyre nagyobb területen terjednek a jegesmedve-grizzly hibridek

pizzly
Egy pizzly, vagyis jegesmedve-grizzly hibrid
Vágólapra másolva!
A éghajlat hirtelen változásához számos faj nem képes alkalmazkodni, ezért kénytelen megváltoztatni többek közt vándorlása útvonalát, táplálkozási helyeit vagy élőhelyeit. Bizonyos helyzetekben ez váratlan következményekkel járhat. A melegedő hőmérsékletek miatt a grizzly medvék egyre inkább északra vándorolnak, ahol hidegebb van, míg a jegesmedvék az északi sarkkörben olvadó jég nyomása miatt dél felé mozognak. A két faj óhatatlanul is keresztezi egymás útjait, ami miatt egyre több hibrid egyed születik.
Vágólapra másolva!

Ezeket a medvéket az angol gyakran „pizzly"-nek hívja, ami az angol „polar bear" és a „grizzly" szójátékából született. A hibridek egy része a tudósok szerint termékeny lehet, ami érdekes kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen medvékkel találkozhatunk a jövőben a sarkvidéken.

Az első hibridet még 2006-ban azonosították, amikor egy amerikai sportvadász lelőtt egyet, bár már ezelőtt is érkeztek jelentések furcsa kinézetű medvékről.

A DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy az elejtett medve valóban egy hibrid volt.

A kutatók megjegyezték, hogy már 2004-ben született két pizzly kölyök a németországi Osnabrück Állatkertben. Azóta legalább nyolc medvehibridet azonosítottak a vadonban. Egy korábbi tanulmányban a szakemberek a terepi megfigyelések és a genetikai elemzés kombinációján keresztül mutatták be, hogy mind a nyolc hibrid egyetlen nőstény jegesmedvének az utóda, aki két grizzly medvével párosodott.

Egy pizzly, vagyis jegesmedve-grizzly hibrid Forrás: Picasa

– írták a tanulmányban Alberta Egyetem és a Kanadai Calgary Egyetem kutatói, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Az elmúlt évtizedben a grizzly-jegesmedve hibridek is egyre inkább elterjedtek az Inuvialuit Települési Régióban, amely széleskörű vitákat és spekulációkat váltott ki a hibridizáció hatásairól.

Történelmileg a grizzly medvék Alaszkától Mexikóig és a Csendes-óceántól a Mississippi folyóig terjedtek el. A vadászok azonban egyre gyakrabban észlelték a jelenlétüket a kanadai Északi-sarkvidéken;

a tudósok szerint az éghajlatváltozás és az élőhelyükbe történő emberi beavatkozás lehet az oka az észak felé tartó vándorlásért.

A pizzly veszélyeztetheti a biológiai sokféleséget Forrás: Origo

Eközben a jegesmedvék északról délre vándorolnak a tengeri jég eltűnése miatt. Az állatok ma már hosszabb ideig tartózkodnak a szárazföldön, és több testzsírt kell felhasználniuk, mint évtizedekkel ezelőtt.

A két faj – amely körülbelül 500-600 ezer évvel ezelőtt vált el egymástól – tehát egyre többször keresztezi egymás útját.

A tudósok szerint a medvehibridizáció azonban veszélyt jelenthet a biológiai sokféleségre, ami idővel a meglévő fajok elvesztéséhez vagy helyettesítéséhez vezethet.