Egy ENSZ-jelentés szerint jelentősen nőtt a világtengereken a halálzónák száma, az olyan övezeteké, ahol az oxigénhiány miatt alig lehetséges élet.

A szerdán New Yorkban közzétett jelentés, a II. World Ocean Assessment szerint 2008 és 2019 között bő 400-ról mintegy 700-ra emelkedett az ilyen halálzónák száma, főleg a Mexikói-öbölben, a Dél-kínai-tengeren, de a Balti- és az Északi-tengeren is.
A jelenség egyes régiókban természetes okból fordul elő, oka az algavirágzás. Az algák - miután elpusztulnak - lassan a mélybe süllyednek, eközben olyan baktériumok bontják le őket, amelyek elhasználják a vízben lévő oxigént. Ily módon a mélyben olyan óriási zónák alakulhatnak ki, amelyekben átmenetileg alig van oxigén. 

Az Atlanti-óceán Dél-AfrikánálForrás: Elter Tamás

Kedvez a káros algavirágzásnak olyan tápanyagok tengerbe kerülése, mint a nitrogén vagy a foszfor.
A világóceán-jelentés szerzői a helyzet rosszabbodására számítanak, mivel a 21. század első felében becslések szerint megkétszereződik az emberi tevékenység következtében a tengerbe kerülő nitrogén mennyisége.Hatással van a halálzónák kialakulására a klímaváltozás okozta tengervíz-melegedés is - írják a kutatás szerzői.

(Forrás: MTI)