Új járványhullámot indíthat az indiai vírusmutáns, ha nem nő tovább az átoltottság

koronavírus
Antitestek reakciója koronavírus-fertőzés esetén (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Világszerte újból megugorhat a súlyos covid-megbetegedések száma az indiai vírusvariáns terjedése miatt. Bár a két körös vakcinákkal teljes immunizációt kapott emberek szinte 100 százalékos védettséget élveznek a többi variáns mellett az indiai mutánnssal szemben is, akik csak az egyik adag oltóanyagot vették fel, a súlyos megbetegededések magas kockázatával számolhatnak.
Vágólapra másolva!

Naponta akár 10 ezren kerülhetnek kórházba az Egyesült Királyságban, amennyiben

- számolt be róla a Washington Post a Warwicki Egyetem friss kutatását ismertetve. Jelenleg 40 százalékkal mutatkozik fertőzőbbnek a delta variánsnak nevezett mutáció az alfa verzió nevet viselő brit mutánsnál, és tovább gyorsul az indiai variáns elterjedése. A kutatás előrejelzése azért is meglepő, mert a brit társadalomban az egyik legmagasabb az átoltottság Európában: a szigetország lakosságának 60 százaléka vette fel legább az egyik vakcinát, és a beoltottak 41 százaléka a teljes immunitást is megszerezte. Így az is kérdéses, hogy megvalósítható lesz-e a június 21-re tervezett nyitás.

A koronavírus indiai variánsa ellen nem véd a két körös oltások egy adagja Forrás: AFP

A brit variáns esetében az egy adaggal beoltottak is viszonylag magas, 50 százalékos immunitást szereztek.

A B.1.617-nak is nevezett indiai vírusmutánst Mahárástrában azonosították, tavaly októberben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a múlt hónapig 62 országban jelent meg a delta variáns, s egyebek mellett az USA-ban is felütötte a fejét, ahol május 8-ig az új megbetegedéseknek egyelőre csak a 3 százalékát okozta. Hazákban is azonosítottak már több olyan pácienst, akik az indiai mutánssal fertőződtek meg.