Tucatnyi teknős és delfin pusztult el a Srí Lanka partjainál májusban kigyulladt és elsüllyedt teherhajó okozta környezeti katasztrófában.

A Szingapúrban bejegyzett MV X-Press Pearl konténerhajó majdnem két héten át lángolt Colombo közelében, majd június 2-án elsüllyedt, roncsából milliószám szabadultak ki műanyagszemcsék, amelyeket a hajó Srí Lankára csomagolóanyag-gyártási alapanyagként szállított.

Az égő hajóból hatalmas hő áradt ki, a műanyagszennyezés fontos partszakaszokat érint mintegy 80 kilométer hosszan.

Srí Lanka-i környezetvédők az ország történetének legsúlyosabb tengeri szennyezéséről beszélnek.

Vadvédelmi illetékesek közölték, hogy 48 teknős- és nyolc delfintetemet, valamint számtalan elpusztult apró halat mosott partra a víz az elmúlt hetekben a nyugati és déli strandokon.

A tűz után nem sokkal partra vetődött tetemeken jól láthatók a hatalmas hő okozta égésnyomok" - mondta Anil Jasinghe környezetvédelmi államtitkár, aki szerint az előzetes jelentésekből az is kiderül, hogy az elpusztult teknősök egy része mérgezés áldozata lett.

Felvétel a szerencsétlenségrőlForrás: EyePress News/AFP

Az állatokat felboncolják, hogy megtudják haláluk pontos okát. A hatóságok egy partra vetődött, kilenc méter hosszú bálna tetemét is vizsgálják - tette hozzá.

A kiégett hajó 81 konténer veszélyes vegyi anyagot, köztük 25 tonna salétromsavat szállított.
Srí Lanka nemrég közölte, hogy 40 millió dollár kártérítést követel a hajó üzemeltetőjétől.