Soha nem látott hőségrekordok születhetnek

Death Valley
Homokdűnék a híres-hírhedt Death Valley (Halál-völgye), a Föld egyik legforróbb területén
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok több nyugati államában is hőmérsékleti rekordok dőlnek meg a perzselő hőhullám következtében, amely fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét és súlyosbítja az életveszélyes aszályhelyzetet - számolt be pénteken az amerikai sajtó.
Vágólapra másolva!

Halálos hőség a Halál-völgyben

Újabb csúcsok dőltek meg Arizona, Utah, Colorado, Nevada, valamint Kalifornia államban, ahol Gavin Newsom demokrata kormányzó veszélyhelyzeti nyilatkozatot adott ki az energiahálózat kapacitásával kapcsolatos aggályok miatt. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) időjárás-előrejelzési központja bejelentette,

hogy a kaliforniai Halál-völgyben (Death Valley) 53,3 Celsius-fokot mértek.

A sivatagos völgy tartja a valaha a Földön regisztrált legmagasabb hőmérséklet rekordját 56,7 Celsius-fokkal, amelyet 1913-ban mértek.

Homokdűnék a híres-hírhedt Death Valley (Halál-völgye), a Föld egyik legforróbb területén Forrás: AFP/Rhona Wise

Ezt az adatot sokan vitatják, de az NWS tavaly egy 54,4 Celsius-fokos csúcsot is mért a Halál-völgyben, amelyet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) minden idők harmadik legmelegebb hőmérsékleteként könyvelt el. A szakemberek előrejelzése szerint pénteken Nevada államban, Las Vegasban szintén rekordot dönthet a hőség. Az NWS szerint a hőmérséklet akár a 45,6 Celsius-fokot is meghaladhatja, amellyel egy 1940-es rekordot döntenének meg.

Ha nedves a talaj, nem annyira veszélyes a hőhullám

A WMO a közleményében megjegyezte, hogy "a szélsőséges hőmérsékleti adatok az egyre gyakoribb és egyre intenzívebb hőhullámokkal egyetemben az éghajlatváltozás okozta trend részei". A klímakutatók továbbra is arra figyelmeztetnek,

hogy a hosszabb időtartamú és a súlyosabb hőhullámok természetes részét fogják képezni az időjárásnak.

"Ha nedves a talaj, a hőhullámok nem annyira veszélyesek" - mondta pénteken az amerikai AP hírügynökségnek Park Williams, a Kaliforniai Egyetem éghajlattal és tűzesetekkel foglalkozó tudósa.

A San Luis víztározó partvonala mutatja, hogy apadnak a vízkészletek a szárazság miatt Kaliforniában. A tározó a San Joaquín-völgyben, Gustine mellett található Forrás: AFP

- tette hozzá. A kaliforniai tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a nyugati államban 2021-ben "a tavalyi évhez képest tovább nőtt a tűzesetek és a leégett hektárok száma". Csak Kalifornia államban 2020-ban 4,2 millió hektáron pusztított bozót- vagy erdőtűz.

(Forrás: MTI)