A  kínai Csu-zsung marsjáró vörös bolygóra érkezéséről tett közzé felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal vasárnap. A Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon át.

A videón jó látható, amint a leszálló egység működésbe hozza ejtőernyőit és leereszkedik a Mars felszínére. Egy másik felvételen pedig Csu-zsun elhagyja a leszálló egységet és a vörös bolygó felszínén közlekedik.
A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung marsjáró 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) által közreadott, és a Csu-Zsung marsjáró által készített felvétel az űrszondáról levezető rámpáról és a marsjáró keréknyomairól a Marson 2021. június 11-én. A kínai Mennyei Kérdések-1 (Tienven-1) űrszonda, fedélzetén a Csu-Zsung marsjáróval május 15-én szállt le a vörös bolygóra és három hónapon át fog vizsgálódniForrás: MTI/EPA/CNSA/-

A Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon át. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről irányítják.

Vasárnapig 236 métert tett meg a vörös bolygó felszínén a robotjármű, vizsgálja a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.

Két hete tették közzé az általa készített első felvételeket, amelyet a marsjáró terepnavigációs kamerája rögzített, mielőtt a rover elhagyta a leszálló platformot.

(MTI/Hszinhua)