Ez az öt ország kezelné a legjobban a civilizáció összeomlását

Új-Zéland, Gyűrűk Ura, Mordor, Tongariro nemzeti park, Tongariro-hegy
Vágólapra másolva!
A tudósok már egy ideje gondolkodnak azon, hogy vajon milyen forgatókönyvek történhetnének, ha a modern emberi civilizáció összeomlana. Az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) Globális Fenntarthatósági Intézetében végzett új kutatások most azt becsülték meg, hogy ma mely országok lennének a leginkább ellenállóak az éghajlatváltozás és más, az egész világra kiterjedő problémák jövőbeli szisztémás fenyegetéseivel szemben.
Vágólapra másolva!

A jövőben kihívások állnak előttünk

A Sustainability tudományos szaklapban közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy mely tényezők vezethetnek egy ilyen forgatókönyvhöz, amely során a kutatók az ökológiai pusztítás, az erőforrások kimerülése és a népességnövekedés kombinációjára összpontosítottak. A szakemberek ezután megvizsgálták a mai országokat, és

felmérték, hogy hogyan alakulnának ott egy ilyen katasztrófa után az ellátási láncok, a nemzetközi megállapodások és a globális pénzügyi struktúrák.

Új-Zéland teremti a kutatás szerint a legjobb feltételeket Forrás: Northfoto

Lényegében a globalizációt vizsgálták, csak fordítva. A tudósok végül arra jutottak, hogy valószínűleg Új-Zéland lenne a legjobb helyszín a „vihar" átvészelésére, míg Izland, az Egyesült Királyság, Ausztrália (pontosabban Tasmánia) és Írország került még fel a lehetséges országok listájára.

– magyarázta Nick King és Aled Jones, az Anglia Ruskin Egyetem professzorai a ZME Science online tudományos portálnak.

Hangsúlyozzák, hogy mivel ma egy komolyan összekapcsololódó és egymástól függő világban élünk, ezért minden lokalizált hanyatlás gyorsan végighullámozhat a világon, és mindannyiunkat érint.

Több szempontot vizsgáltak

A kutatók a tanulmányukban vizsgálták az önellátást (energia- és gyártási infrastruktúra), a munkaképességet (szántóföldi gazdálkodáshoz és a teljes népességhez rendelkezésre álló földterület) és az elszigeteltséget (a többi nagy lakóközponttól való távolság) a világ országaiban. A következő lépés az egyes „jelöltek" egyéni és helyi potenciáljának felmérése volt a mezőgazdaságban és az energiatermelésben.

Izland a második a sorban Forrás: Norbert Figueroa

A tudósok végül arra jutottak, hogy szerintük Új-Zéland, Izland, az Egyesült Királyság, Tasmánia, illetve Írország lehetnek azok az országok, amelyek a legkedvezőbb feltételekkel rendelkeznek ahhoz, hogy túléljenek egy esetleges, globális összeomlást,

miközben megtartják a társadalmi, technológiai és szervezeti komplexitás magas szintjét, azaz a civilizációt.

Mind az ötöt erős óceáni éghajlati hatás, valamint alacsony hőmérséklet- és csapadékváltozás jellemzi. Ezek a feltételek valószínűleg együttesen teszik lehetővé az országok számára, hogy meglehetősen stabilak maradjanak az éghajlatváltozás hatásai ellenére.

Írország is kedvező adottságokkal bír Forrás: Pinterest

– magyarázzák a tanulmány szerzői. – Úgy látjuk, hogy a gyártási kapacitás és a komplexitásra való komolyabb támaszkodás lehet a szükséges a nem a legkedvezőbb kiindulási feltételekkel rendelkező országok ellenálló képességének javításához.