Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön

erózió talaj klímaváltozás felmelegedés Farmer in rubber boots standing on dry soil FARMER rubber BOOTS STANDING dry soil ground global warming CLIMATE change impact crops growth yield agronomist MAN male DROUGHT arid agricultural activity
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Az idei július volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap a Földön - közölte pénteken az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), amely szerint az új rekord megszületésében szerepet játszott a klímaváltozás.
Vágólapra másolva!

A globális felszíni átlaghőmérséklet 2021 júliusában 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi legmelegebb júliusi hőmérsékletet, amelyet 2016-ban, 2019-ben, majd 2020-ban mértek.

– olvasható a szervezet honlapján.

Az új rekord megszületésében szerepet játszott a klímaváltozás Forrás: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

A 20. század 15,8 Celsius-fokos globális júliusi felszíni (szárazföldi és tengeri) átlaghőmérsékletét 0,93 fokkal haladta meg idei július. Az északi féltekén a szárazföldi felszíni hőmérséklet minden korábbi júliusinál magasabb volt, a példátlannak számító 1,54 fokkal meghaladva a korábbi, 2012-es rekordot.

A NOAA 142 éve méri a Föld hőmérsékletét.

Az amerikai ügynökség Európában a második legmelegebb - a 2010. júliusival azonos, és csak a 2018. júliusitól elmaradó - júliust mérte, Ázsiában pedig a mérések kezdete óta a legmagasabb júliusi hőmérsékletet. Mérései szerint 2021 júliusa egyaránt a 10 legmelegebb július hónap között volt Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában és Óceániában.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S) augusztus 5-én azt közölte, hogy a tavalyival karöltve az idei a harmadik legmelegebb július volt a világban a mérések kezdete óta.

A C3S adatai szerint Európa tekintetében csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél. Az európai légkörfigyelő szolgálat mérései 1950-ig nyúlnak vissza, ám rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal.

A két szervezet mérései között gyakran vannak kisebb eltérések. Az eddigi adatokból a NOAA azt a következtetést vonta le, hogy 2021 egésze várhatóan a tíz valaha mért legmelegebb esztendő között lesz.

(MTI)