Új natúrpark alakult a Vasi-Hegyháton

Rába, A Rába Körmendnél, Vasi-Hegy
A Rába Körmendnél.
Vágólapra másolva!
A szőlőhegyekre, mint kiemelt tájértékekre szerveződő Vasi-Hegyhát Natúrpark az ország 17. natúrparkja, amelynek területe jelenleg 33 hektár. A kezdeményezéshez első körben 20 település csatlakozott.- írja a Tursta Magazin, a Magyar Természetjáró Szövetség magazinja.
Vágólapra másolva!

A magyar natúrparkok alapítását a természetvédelmi célok mellett vidékfejlesztési és turisztikai szándékok is motiválták. A hazai natúrparki hálózatnak 2020 tavaszán 16 tagja van. Több hazai térségben megkezdődött a natúrpark előkészítése, így a natúrparki hálózat további bővülése várható.

A natúrparkok az ország területének 9,4%-ára terjednek ki. Településeink 9,7%-a csatlakozott valamely natúrparki együttműködéshez.

A Rába Körmendnél. Forrás: https://www.turistamagazin.hu/galeria-1/vasi-hegyhat-rabamente-ahol-a-csodak-teremnek/210725

A natúrpark helyi közösségek által létrehozott tájszintű együttműködés. Magyarország területének mintegy tíz százalékát teszik ki a natúrparkok, ez jelenleg 17 natúrparkot jelent, amelyekhez eddig 325 település csatlakozott. A Vasi-Hegyhát Natúrpark megalakításában a Vasvári járásból tizennégy, a Körmendi járásból hat település vett részt.

A természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrparkok Magyarországon (2020. március 31.) Forrás:https://naturparkok.hu/naturparkok-magyarorszagon/

A natúrparkok célja, hogy elősegítsék a fenntartható és értékőrző tájhasználatot, a fenntartható ökoturizmus terjedését, és népszerűsítsék a tájra jellemző helyi termékeket és szolgáltatásokat.

A natúrparkok emellett hozzájárulnak a természeti és kulturális értékek, hagyományok megismeréséhez és megőrzéséhez, és foglalkoznak a környezeti neveléssel és szemléletformálással is.

(Forrás: Turista Magazin: https://naturparkok.hu)
Magyar Natúrparkok: https://naturparkok.hu)