A szorongó macskákat nem nyugtatják meg az olyan tárgyak, amelyeknek "gazdi" illata van – és ezek az emlékeztetők nyugtalanságra késztethetik őket a gazdájuk távollétében, állapította megy az amerikai Unity College környezettudományi főiskola egyik tanulmánya.

A legtöbb házi macska és a gazdája közt erős a kötődés  a macskákat kifejezetten megnyugtatja a gazdi jelenléte. Azonban nem úgy mint a kisbabáknál,  mert a macskák nem fogadják el csak a szagot  -  a gazdit helyettesítendő. A a macskák számára a szaglás különösen fontos érzék, és kapcsolatban áll a szociális viselkedésükkel is, de nincs stressz csökkentő hatása. Sőt, bizonyos esetekben a szag még tetézheti a nyugtalanságot és a feszültséget a macskák számára.

Nem jó ötlet, ha a gazda a ruhájával helyettesíti magát

Gyakran tanácsolják azt a macskatulajdonosoknak,  hogy amikor ideiglenesen el kell hagyniuk a házi kedvencüket, hagyják  ott valamelyik ruhadarabjukat például az állat hotelben. Hogy megnézzék, ez a gyakorlat valóban segít-e, Kristyn Vitale a Unity College zoológus-docense és kollégái megkértek 42 macskatulajdonost, hogy vigyék a cicájukat és valamilyen, az ő illatukat őrző tárgyat – egy cipőt,  zoknit, hálóinget, vagy egy takarót – a macskák számára ismeretlen vizsgáló szobába.

A macskákat nem nyugtatja meg a gazdájuk távollétében annak valamilyen holmija, sőt nyugtalanná teszi őket,  ellentétben a csecsemőkkel, akiket megnyugtat a  szülőre emlékeztető tárgyForrás: Szomor Anikó

Minden macskatulajdonos egy 2 méter széles kerek szoba közepén leült a padlóra, a cicájuk pedig eközben szabadon kószálhatott  a helyiségben, de egy idő után magukra hagyták az állataikat. Volt aki visszajött, és végül egy illatosított tárgyat hagyott ott a macskájának. Más macskáknak először megmutatták a tárgyat, aztán a gazdi egy időre magára hagyta a cicát, és később jött csak vissza.

A macskák többsége az erős kötődés jeleit mutatta,  mert amikor visszajött a gazdájuk, hozzá dörgölőztek, a távollétükben viszont  idegesen nyávogtak.

Tekintet nélkül arra, hogy a kísérlet melyik sorozatát élték át a vizsgálatba bevont macskák, egyikőjük sem figyelt az illatosított objektumra, és egyáltalán nem viselkedett nyugodtabban a gazda szagjelét tartalmazó  tárgy közelségétől.

A macskák nem érik be csak a gazdi illatával

Valójában 38 százalékuk hangosabbnak bizonyult, amikor az illatosított objektum a szobában volt, mint mikor az nem volt ott.  Ez azért lehetséges, mert a macskáknak a gazda szagának érzékeléséne kívül több  szociális interakcióra is szükségük van a gazdival. A melegség, az érintés és vokalizáció szintén mind fontosak lehetnek.

Forrás: Szomor Anikó

A tanulmány azt sugallja, hogy jobb, ha a gazdik nem hagyják ott a szagukat kedvencüknek a távollétük alatt. Ehelyett, próbáljanak meg inkább fizikálisan jelen lenni - amikor ésszerű ezt tenni -,  ha macskának új környezetet vagy más stresszes helyzetet kell megtapasztalnia.

(Forrás: New Scientist)