Így nézhetett ki kétezer évvel ezelőtt ez a három múmia

múmia, rekonstrukció
A három múmia rekonstruált arca
Vágólapra másolva!
Életre kelt három férfi arca, akik több mint 2000 évvel ezelőtt éltek az ókori Egyiptomban. A háromdimenziós, digitális rekonstrukciók 25 éves férfiakat mutatnak, akiknek arcát a mumifikált maradványaikból kinyert DNS-adatok alapján készítették el a szakemberek.
Vágólapra másolva!

A múmiák Abusir el-Meleq-ből származnak, egy ókori egyiptomi városból, amely Kairótól délre található egy ártéren található. A három férfit valamikor időszámításunk előtt 1380 és időszámításunk szerint 425 között temették el.

A szakemberek korábban szekvenálták a múmiák DNS-ét: ez volt az első ilyen, sikeres rekonstrukció ókori egyiptomi múmia genomjával.

A Parabon NanoLabs, a virginiai Restonban található DNS-technológiai vállalat kutatói most ezeket a genetikai adatokat felhasználva készítettek háromdimenziós modelleket a múmiák arcáról. Ehhez az igazságügyi DNS-fenotipizálásnak (FDP) nevezett eljárást használták, amely genetikai elemzéssel jelzi elő az arcvonások alakját és az adott személy fizikai megjelenésének egyéb vonatkozásait.

A különböző arcok hőtérképei lehetővé tették a tudósok számára, hogy finomítsanak a részleteken, és kiemeljék a múmiák jellemzőiben mutatkozó különbségeket Forrás: Parabon NanoLabs

– áll a Parabon képviselőinek közleményében, amit a LiveScience online tudományos portál idéz.

A tudósok a Snapshot nevű fenotipizálási módszerrel állapították meg a férfiak származását, bőrszínét és arcvonásait. Arra jutottak, hogy azok világosbarna bőrűek voltak, sötét szemekkel és hajjal.

– mutattak rá a szakemberek.

A kutatók háromdimenziós hálókat állítottak elő, amelyek felvázolták a múmiák arcvonásait, és hőtérképeken számoltak, hogy kiemeljék a három egyed közötti különbségeket és finomítsák az egyes arcok részleteit. Végül ezeket az eredményeket kombinálták a Snapshot bőr-, szem- és hajszínre vonatkozó előrejelzéseivel.

A három múmia rekonstruált arca Forrás: Parabon NanoLabs

– hangsúlyozta Ellen Greytak, a Parabon bioinformatikai igazgatója. – E két tényező között a szekvenciához rendelkezésre álló humán DNS mennyisége nagyon kicsi lehet.

Hozzátette: mivel azonban a DNS túlnyomó többsége minden ember között megoszlik, a tudósoknak nincs szükségük a teljes genomra ahhoz, hogy egy személy „fizikai képét" megállapítsák.

Inkább csak a genom bizonyos specifikus pontjait kell elemezniük, amelyek különböznek az emberek között.

Az ezeken az ősi múmiákon alkalmazott eljárások segíthetnek a tudósoknak abban is, hogy rekonstruálhassanak arcokat a modern maradványok azonosítására.