A rövid távú repülőgép járatok rengeteg káros anyagot bocsátanak ki

repülőgép
A Manchester Egyetem tudósai megállapították, hogy az európai kontinensena légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás fő felelőse a számtalan rövid távú repülés.
Vágólapra másolva!
A Manchester Egyetem tudósai megállapították, hogy az európai kontinensen a légi közlekedésből származó károsanyag kibocsátásnak a fő felelőse a számtalan rövid távú repülés.
Vágólapra másolva!


A nemrégiben a Transportation Research magazinban publikált kutatás megállapította, hogy nagyszámú 500 kilométernél kisebb távolságra repülő járat a meglévő tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező várospárok között lényegesen hozzájárul a káros anyag kibocsátáshoz.

A klíma krízist előtérbe helyező az ENSZ klímaváltozási konferencia előtt ezek a megállapítások egyértelmű lehetőséget kínálnak a szükségtelen szennyezés mérsékléséhez a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási célok felé vezető úton.

A Glasgowban november 1-12-ig tartó konferencia 197 ország több mint 30.000 képviselőjét hozza össze, hogy egyesítse a világot a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A kutatók a modellek létrehozásához nyomon követték a légi forgalmat., majd a légiforgalmi adatokat integrálták a repülőgép káros anyag kibocsátási modellekkel, hogy a legtöbb repülőgépgép motor káros anyag kibocsátását (üzemanyag égés, szén-dioxid, nitrogén-oxidok, szén-monoxid, üvegházgázok, kén-oxidok, nem illékony részecskékből álló anyagok) megbecsüljék. Az emissziókat csoportosítani lehet repülőgép típusok, város párok és utak, repülési gyakoriság, repülési magasság szerint. A csapat az európai kontinens szerte kibocsátott káros anyagra becslésére fókuszált, a rövid távú vagy az 500 kilométer alatti repülőgép járatokat figyelembe véve.

A Manchester Egyetem tudósai megállapították, hogy az európai kontinensena légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás fő felelőse a számtalan rövid távú repülés. Forrás: https://www.manchester.ac.uk/discover/news/cut-european-short-haul-flights-to-dramatically-reduce-emissions-according-to-new-research/

Rövid járatokat azonosítottak számos várospár között az Egyesült Királyságon, Franciaországon, Németországon és Lengyelországon belül, amik sík terepen és 200 mérföld alatt működtetik repülő járataikat. Az elemzett adatokban a leggyakoribb útvonalak a Koppenhága-Bromma (Stockholm) voltak, Gothenburg-Bromma (Svédország), Fiumicino (Róma)-Linate (Milanó), Madrid-Oporto (Portugália) és jelentős számú belföldi útvonal Lengyelországban, például Varsó-Krakkó. Vannak olyan légi járatok is, mint például a Brüsszel-Amszterdam (Schipol), ahol jó nem légi közlekedési kapcsolatok vannak, és sok rövid légi járat van Közép-Európában is.

(Forrás: University of Manchester)