Együtt vadászott a falkával, majd ellopta a farkasok zsákmányát

grizzly
A grizzlyt az emberi tevékenység és a vadászat szorította vissza a hegyekbe
Vágólapra másolva!
A Yellowstone Nemzeti Park vadon élő állatokkal foglalkozó tisztviselői egy „szokatlan" látványt örökítettek meg videófelvételen, amin egy pimasz grizzly medve hozzácsapódott a falkában vadászó farkasokhoz, majd ellopta a zsákmányukat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Parkok Szolgálatának Facebook-oldalán közzétett lenyűgöző videó azt az októberi incidenst mutatja be, amelyben az észak-yellowstone-i „Junction Butte" névre keresztelt falkához csatlakozott egy grizzly medve, miközben azok jávorszarvasra vadásztak.

A felvételen jól látszik, hogy miután a farkasok elkaptak egy egyedet, a medve odarontott és ellopta a tetemet:

ez a jelenség kleptoparazitizmusként vagy lopás útján történő parazitizmusként ismert a tudományos világban, amikor az egyik faj erőforrásokat, általában táplálékot lop el a másiktól.

A park szakemberei szerint a Yellowstone-i incidens igencsak szokatlannak számít, mert bár a farkasok és a medvék általában versenyeznek az élelemforrásokért, de külön vadásznak.

Hozzátették azt is, hogy bár a tápláléklopó medvék nem ritkák, ám ebben az esetben a maci meglepő módon úgy döntött, hogy az ő érdekeit szolgálja, ha már a vadászathoz is aktívan csatlakozik.

– nyilatkozta a Nemzeti Parkok Szolgálata a The Guardian online tudományos portálnak. – A friss jávorszarvastetem csodálatos zsír- és fehérjeforrás a téli álomra készülő grizzly medve számára; és úgy tűnik, hogy ez a medve rájött arra, hogy ha reggel követi a farkasokat, akkor megnő annak esélye, hogy kalóriadús ételhez juthasson.

Különös módját választotta a grizzly a zsákmányszerzésnek Forrás: Grind TV

A farkasok ezúttal kénytelenek voltak megvárni, amíg a medve befejezi az evést, mielőtt nekiláthattak volna a saját zsákmányuk elfogyasztásának.

A nemzeti park szakemberei szerint a farkasok általában engednek a zsákmányolt állathoz érkező medvéknek, mert tudják, hogy jobb, ha a kivárják a sorukat a tetemnél, mintha folytatnák a vadászatot.

A Nemzeti Parkok Szolgálata szerint a Yellowstone Park körülbelül 123 szürke farkasnak ad otthont, amelyek téli táplálékának 90 százaléka jávorszarvasból áll. Az Idaho, Montana és Wyoming egyes részeit átívelő területen körülbelül 150 grizzly medve él, amelyeket 1975-ben soroltak a veszélyeztetett fajok közé.