Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

Hold
A Hold pólusvidéke. Az árnyékban boruló területeken - 140 fokre híúl le a hőmérséklet, a Naptól megvilágított felszín viszont + 130 fokra is felhevül
Vágólapra másolva!
Belecsapódhat a Holdba egy hét éve az űrben sodródó SpaceX hordozórakéta – írja a The Guardian magazin.
Vágólapra másolva!

A rakéta eredetileg a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Deep Space Climate Observatory nevű, űridőjárást vizsgáló műholdját vitte az űrbe még 2015-ben.

Miután pályára állította a szondát, a rakéta második fokozata gyakorlatilag űrszemétté vált; nincs elég üzemanyaga, hogy visszatérjen a légkörbe, ráadásul energia híján képtelen kiszökni a Föld-Hold rendszer gravitációs vonzásából.

– magyarázta Eric Berger meteorológus az Ars Technica magazinnak.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center

Egyes megfigyelők szerint a 4 tonnás szerkezet heteken belül 2,58 kilométer per másodperces sebességgel csapódhat a Holdba. A földközeli objektumok mozgását nyomon követő szoftver tervezője, Bill Gray szerint a becsapódás március 4-én várható, helye pedig a becslések alapján a Hold túlsó felén, az egyenlítő környékén lesz. Utóbbi persze csak predikció, valójában igen nehéz meghatározni, hol fog landolni a rakétafokozat.

Egyelőre az sem világos, a Földről meg lehet-e majd figyelni az eseményt. A szakértők szerint valószínűleg nem, de ettől függetlenül a becsapódás még produkálhat értékes tudományos adatokat.