Mi állhat a rejtélyes kiskunfélegyházi vérengzés mögött?

fekete párduc
A fekete párduc valójában melanizált leopárd ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Hetek óta folyik a találgatás, hogy vajon mi lehet az a Kiskunhalas illetve Bugac térségében kóborló ragadozó, amelyről több, de általában távoli és gyenge minőségű felvétel is készült a múlt év végén. Egyesek szerint elszabadult fekete párduc garázdálkodhat a kiskunsági vadonban, mások viszont arra jutottak, közönséges, fekete színű kóbor házimacska járatja bolondját a közvéleménnyel. Egy közelmúltban történt és most nyilvánosságra hozott háziállat mészárlás azonban a fekete párduc teóriát erősíti meg.
Vágólapra másolva!

Valóságos vérfürdőtt rendezett a birkák között az ismeretlen ragadozó

Az Agrojager News vadgazdálkodási szakportál tette közzé azt a hírt, mely szerint tavaly december 24-én a Bács-Kiskun megyei Bugacon, Kiskunfélegyháza közelében egy helyi gazda, Zana Viktor tanyáján súlyos támadás érte a gazda háziállatait. Az egyelőre még azonosítatlan ismeretlen ragadozó éjszaka

áthatolt a karám 1,6 méter magas drótkerítésén, majd betört az ólba, ahol öt birkát megölt.

Az elpusztított birkákon kívül három másik állatot is súlyosan megsebesített, csupán egyetlen kecske élte túl sértetlenül a támadást. A gazda másnap reggel bejelentést tett a bugaci rendőrörsön. A rendőrhatóság helyszínre kiszállt vizsgálói megállapították, hogy a drótkerítés két helyen le volt nyomva, ami egy nagy testű állatra utaló nyom.

A támadástól megrémült birkák a karám melletti sekély halastóba menekültek Forrás: Zana Viktor - Agrojager News

Mivel előző nap fagyott, a talajon nem sikerült értékelhető lábnyomokat rögzíteni. Kaparásra utaló nyomokat sem találtak a kerítés tövénél, ami azt bizonyítja, hogy az egyelőre még azonosítatlan ragadozó a kerítést átugorva, illetve azon átmászva juthatott be az udvarra.

A lenyomódott kerítés, ahol a ragadozó átmászhatott Forrás: Zana Viktor - Agrojager News

A megtámadott birkák egy része a karám közelében fekvő sekély halastóba menekült, ahová már nem követte őket az ismeretlen ragadozó. A helyi vadásztársaság egyik tagja is megvizsgálta a támadás helyszínét, de ő sem tudott a támadó állat kilétére utaló nyomokat azonosítani.

Az egyik, farán megsérült birka Forrás: Zana Viktor - Agrojager News

A portához közeli másik tanyán, Bodor István ingatlanán pár nappal később hasonló támadás történt, itt egy birkát pusztított el a ragadozó. Az elpusztult birkákat a far illetve nyaktájon érte marcangolásos sérülés, amiről felvételek is készültek.

A szakemberek egyelőre még óvatosan fogalmaznak a támadó kilétéről:

az akár egy nagy testű kutya, esetleg aranysakál, vagy hipotetikusan akár nagymacska is lehetett. A közelmúltban feltehetően az Északi-Középhegységből elkóborolt barnamedvét is megfigyeltek már ebben a térségben.

Először Kiskunhalas környékén bukkant fel az állítólagos fekete párduc

Az állítólagos alföldi fekete párducról szóló első híradás karácsony előtt, Kecskemétről érkezett, ahol a Gábor Dénes utca környékén Ugrin Csaba vette észre a lopakodó nagymacskát. A szemtanú beszámolója szerint először egy mozgó „fekete foltra" lett figyelmes, amiről azt gondolta, talán egy nagyobb testű kutya lehet. A nála lévő fényképezőgéppel rázoomolt az állatra, és ekkor észlelte döbbenten, hogy nem kutya, hanem egy nagymacska – állítása szerint feltehetően fekete párduc - lopakodott az aljövényzet között.

A fekete párduc valójában melanizált leopárd ( a kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons/Henry Doorly Zoo

Az állat Ugrin Csaba szerint az M5-ös autópálya felé haladva tűnt el.

Egy hónappal korábban Kiskunhalasról érkezett az első hír a környékén kóborló fekete színű nagymacskáról.

Azóta Ballószög közelében is látni vélték az állatot, méghozzá nem is akármilyen körülmények között: egy íves kanyarban szalad át az úttesten. A rendőrség december 15-i Facebook bejegyzése is arra utal, hogy a rejtélyes ragadozó valóban fekete párduc lehet, hiszen mint írták: „A kiskunhalasi fekete párduc valóban létezik. Ne próbáld befogni".

A rendőrség oldalán közzétett fotó egy korábban rögzített nyomról, mi szintén nagymacskára utal Forrás: Magyar Rendőrség - Facebook

Akármi is a birkákat elpusztító ragadozó, bizonyos, hogy veszélyes lehet az emberre, ezért fokozott óvatosságra intik a környék lakóit.

A fekete párduc a zoológiában gyüjtőnév,

ezzel illetik a macskafélék (Felidae) néhány fajának, elsősorban a Panthera nemzetséghez tartozó fajoknak, vagyis a párducoknak, ezek közül is elsősorban a leopárdoknak (Panthera pardus) és a Dél-Amerikában őshonos jaguárnak (Panthera onca) a fekete színű példányait. A fekete párduc nem számít külön fajnak, illetve nem alkot külön populációt sem.

Cserkésző normál színezetű leopárd Forrás: Burrard-Lucas Photography. All rights reserved./Burrard-Lucas Photography

Az állatok fekete színét többnyire a melanizmus , vagyis a melanin nevű pigment túltengése okozza. A leopárd egykor Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában, valamint a Kaukázus térségében is előfordult, napjainkra Afrika subszaharai területeitől a Távol-Keletig fordul elő.

Számos alfaja létezik, a szavannás vidékektől a magasabb hegységek erdőségeiig többfajta élőhelyen honos.

Természetesen Magyarországon csak és kizárólag állatkertekben illetve vadasparkokban tartják. Magánszemély csak külön hatósági engedéllyel és szigorú biztonsági szabályok betartása mellett birtokolhat veszélyes állatokat.

A múlt év végén Bükk vidékén kóborolt szervál fotója Forrás: Amve.hu

Ami a kiskunsági állítólagos fekete párducot illeti, nem ismeretes, hogy eddig bárhonnan bejelentés érkezett volna a hatóságokhoz, egy engedéllyel tartott állat elszabadulásáról. Mindez persze nem zárja ki a szökevény fekete párduc lehetőségét, ahogy a novemberben Bükkben felbukkant és befogott szervál ügye is ehhez hasonló eset volt.