Óriási mennyiségű cápauszonyt szállítanak európai országok Ázsiába

cápa
Cápát húznak a Nuevo Zumaya spanyol hajó fedélzetére az Atlanti-óceánon
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az európai országok akkora mennyiségű cápauszonyt adnak el Ázsiának, hogy a kereskedelem csaknem felét ők uralják. A cápapopulációk azonban továbbra is csökkennek a globális cápauszony-kereskedelem miatt. Tavaly a tudósok azt találták, hogy a cápák és rájafajok körülbelül egyharmadát túlhalásszák és ezért a kihalás közelébe sodródtak, ami az egész óceáni ökoszisztéma egészségét és számos ország élelmezésbiztonságát veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Spanyolország volt a cápauszony-import legfőbb forrása

A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) csaknem két évtized vámadatait elemezte három nagy ázsiai kereskedelmi központban 2003 és 2020 között. Megállapította, hogy míg az uszonyhoz kapcsolódó termékek fő piaca Ázsiában van, addig

az uniós országok – élükön Spanyolországgal, Portugáliával, Hollandiával, Franciaországgal és Olaszországgal – jelentős szereplői a legális piac ellátásának.

A jelentés megállapította, hogy ebben az időszakban Spanyolország volt a Hongkongba, Szingapúrba és Tajvanba irányuló cápauszony-import legfőbb forrása, amely 2003 és 2020 között 51 795 tonnát szállított, és ami éves átlagban 2877 tonnát jelent. Ezzel 17 006 tonnával megelőzte például Szingapúrt. A beszámoló szerint a globális cápauszony-kereskedelem több mint 50 százaléka Hongkongban, Szingapúrban és Tajvanon történik.

Cápát húznak a Nuevo Zumaya spanyol hajó fedélzetére az Atlanti-óceánon Forrás: Tommy Trenchard/ Greenpeace

– mondta Barbara Slee, az IFAW jelentésének szerzője a The Guardian online portálnak.

A jelentés felszólította az Európai Uniót, hogy vállaljon vezető szerepet a cápák kereskedelmének korlátozásával, hogy megvédje őket a kihalástól. Az IFAW azt szeretné, ha az összes kereskedelembe került cápafaj szerepelne a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (Cites) II. függelékében, ami nagyobb védelmet és megfigyelést biztosítana számukra.

Az Európai Unió kulcsszerepet játszik a globális cápapiacokon

Az uniós országokban tilos a cápauszony levágása, amely gyakorlat során az uszonyokat még az élő cápa testéről távolítják el, majd az állatot visszadobják a vízbe. A cápák kifogása és értékesítése azonban megengedett, kivéve a Cites által felsorolt fajokat.

Törpecápák a szicíliai Catania halpiacon: acápa- és rájafajok egyharmada majdnem kihalt Forrás: Memitina/Getty/iStockphoto

– mutatott rá Slee. – Amint azt a jelentésünk is bemutatja, az Európai Unió kulcsszerepet játszik a globális cápapiacokon, és fontos felelőssége a fenntarthatósági követelmények betartatása.

Slee szerint a cápatermékeknek csak a negyedére vonatkoznak behozatali és kiviteli ellenőrzések, amelyek bizonyítják, hogy legális és fenntartható forrásból származnak.

A Kereslet és kínálat: Az EU szerepe a globális cápakereskedelemben című tanulmány megállapította, hogy 2003 és 2020 között 188 368 tonna cápauszonyból készült terméket importáltak Hongkongba, Szingapúrba és Tajvan tartományba. Ennek 28 százalékáért, azaz 53 407 tonnáért az EU volt a felelős.