Kettétört a gonosz lelkét őrző szikla

Korábbi felvétel a még ép szikláról
Vágólapra másolva!
Kettéhasadt a japán mitológia egyik hírhedt démonának lelkét őrző szikla Japánban – írja az IFL Science tudományos magazin.
Vágólapra másolva!

A hírhedt Szassószeki szikla a legenda szerint valójában egy jókai (japán démon), Tamamo-no-Mae megkövült teste. Tamamo-no-Mae egy rossz szándék által vezérelt kilencfarkú róka, aki egy gyönyörű nő alakját felvéve próbálta elcsábítani és megölni Toba császárt.

Az aljas terv végül nem vált be, mert a kilencfarkú rókát két legendás harcos leleplezte. A szellem csak egyetlen módon tudta megmenteni magát; kővé vált, és mérges gázokat kibocsátva megöl mindenkit, aki a közelébe merészkedik.

Tamamo-no-Mae emberi formája Forrás: Wikimedia Commons

A közelmúltban egy buddhista szerzetes szertartással próbálta elcsendesíteni a démont. Elsőre úgy tűnt, sikerrel járt, ám idővel egyre több látogató kezdte érezni, hogy valami nincs rendben a kőtömb közelében.

Ez persze a valóságban nem egy bosszúálló lélek műve, hanem a természetes erózióé; a vulkáni eredetű kőtömb néhány éve repedezni kezdett, a repedésekbe pedig idővel víz szivárgott.

A szikla belsejébe jutó víz roncsolta a kőtömb belső szerkezetét, ami végül megadta magát a természet erőinek.

Korábbi felvétel a még ép szikláról Forrás: Twitter

A helyiek természetesen igyekeznek továbbra is életben tartani a folklórt, ezért a tudomány eszközeit segítségül hívva próbálják helyreállítani a szikla eredeti állapotát.