Középkori oltár nyomára bukkantak a Szent Sír-templomban Jeruzsálemben

Szent Sír-templom
Jézus sírja a Szent Sír-templomban
Vágólapra másolva!
Középkori oltár nyomára bukkantak a Szent Sír-templom helyreállítási munkálatai során Jeruzsálemben - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja szerdán.
Vágólapra másolva!

A restaurálás során került elő a feledésbe merült egykori oltár

A kutatók szerint egykor pompás, középkori oltár díszes része volt a Szent Sír-templom egyik hátsó folyosóján, az egyik fal mentén talált kőlapnak az eddig rejtett, hátsó oldala. A Jézus hagyomány szerinti keresztre feszítésének és sziklasírba temetésének helyén felépített templomban a felújítási munkálatok során fedezték fel a 2,5 méter széles és 1,5 méter hosszú félretett kőlapot a régészek.

A Szent Sír-templom belseje Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mostafa Alkharouf

"Most nem látható, de eredetileg értékes, apró, finoman megmunkált márvány- és üvegdarabkákkal volt kirakva" - mondta a leletről Amit Reém, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) jeruzsálemi körzeti régésze. "Csodálatos, igazán elképesztő műtárgy" - tette hozzá a szakember, aki Ilya Berkovich-csal, az Osztrák Tudományos Akadémia tudósával együtt végezte a feltárást.

A történelmi hagyomány szerint Jézus egykori sziklasírja fölé emelték a bazilikát Forrás: Pinterest

A követ eredetileg a középkorban, főként a római templomoknál alkalmazott kozmateszk stílusban díszítették, amely a klasszikus, a bizánci és a korai iszlám művészetet ötvözi, s melyben finomra vágott, színes márvány- és üvegdarabokat illesztenek körkörös ornamentikába, gyakran aranyfoglalatokkal.

Megemlítették a 12. századi krónikák is

A kő egykor az oltár csúcsán állhatott, erre összpontosult a hívők, a zarándokok tekintete, és körülötte végezték az egyház papjai, főpapjai és szerzetesei a liturgiát.

Hasonlóképpen díszített oltárokat a 12. és 13. századból származó római templomokban lehet látni.

Jézus sírja a Szent Sír-templomban Forrás: AFP/Gali Tibbon

A frissen előkerült jeruzsálemi ereklye egybevág a korábbi régészeti leletekkel, valamint a zarándokok beszámolóival, amelyek a kereszteskori templomszentelést és az akkori főoltár 1149-ben történt felállítását írják le.

A keresztesek 1187-ben hagyták el Jeruzsálemet Forrás: Origo

Az oltárnál eleinte a katolikus papság tartott miséket, majd a keresztesek távozása után a görög ortodox egyház használta. 1808-ban megsérült egy tűzvészben, félredobták és a legutóbbi felújításokig megfeledkeztek róla. A kutatók eredményeiket az év végéig közzé teszik az Izraelt Kutató Társaság(Israel's Exploration Society) kiadványában.

(Forrás: MTI)