Megtalálták a krónikus hátfájdalmak kezelésének kulcsát

hátfájás, hátfájdalom
A hátfájásnak több oka lehet, de a kezelések módja most tovább bővült
Vágólapra másolva!
Egy több mint 13 ezer beteg bevonásával készült új, átfogó tanulmány azt sugallja, hogy a krónikus hátfájás legjobb kezelésének ki kell terjednie mind a fizikai, mind a mentális szempontokra – ahelyett, hogy kizárólag a fizikai gyógymódokra koncentrálna.
Vágólapra másolva!

A krónikus hátfájás kezelésének tizenhét, különböző megközelítését lefedő, összesen kilencvenhét korábbi vizsgálat szisztematikus áttekintése során a kutatók azt találták, hogy a kezelések pszichológiai beavatkozásokkal való kiegészítése – elsősorban a viselkedési terápiával és az úgynevezett pszichoedukációval – vezet a legfenntarthatóbb előnyökhöz mind a fizikai funkciók, mind a fájdalom intenzitása tekintetében.

– mondta Emma Ho, az ausztrál Sydney Egyetem gyógytornásza a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Azonban nagyon keveset tudunk a rendelkezésre álló különböző típusú pszichológiai terápiákról és azok hatékonyságáról.

Hozzátette: ennek eredményeként az orvosok és a betegek gyakran érezhetik magukat bizonytalannak a kezelés legjobb módját illetően. A BMJ tudományos szaklapban publikált, új tanulmány egyik fő motivációja ezért az volt, hogy tisztázzák, milyen eszközök állnak rendelkezésre, és mi működhet a legjobban.

A tanulmány statisztikai elemzéséhez a pszichológiai beavatkozások hat fő típusát azonosították, beleértve a viselkedési beavatkozásokat, a kognitív viselkedési terápiákat, az éberséget, a tanácsadást és a fájdalom oktatási programokat.

A hátfájásnak több oka lehet, de a kezelések módja most tovább bővült Forrás: Pexels

A hatodik típusba azok a vizsgálatok tartoztak, ahol két vagy több pszichológiai megközelítést kombináltak.

A fizikai funkciók javítására a kognitív viselkedésterápia keveréke a gyógytornával vagy a fizioterápiával jobb eredményeket mutatott, mint a fizioterápia önmagában.

A fájdalom intenzitásának enyhítésére a viselkedésterápia, a kognitív viselkedésterápia és a pszichoedukáció hatékony kiegészítésnek bizonyult. A rendelkezésre álló adatok alapján ráadásul ezek a beavatkozások is biztonságosnak is tűnnek.

– írják a kutatók közleményükben. – Emellett az új eredmények ismerete nagyban támogathatja a klinikusokat és a betegeket a kezeléssel kapcsolatos döntéshozatalban.

A krónikus hátfájdalmat 12 hétnél tovább tartó fájdalomként határozzák meg, és ez gyakran pszichés hatásokkal jár, beleértve a szorongást és a depressziót. Ezek a mentális egészségügyi hatások azután tovább ronthatják az egyén fizikai egészségét. Az új eredmények azonban kimutatták, hogy a hozzáadott pszichológiai intézkedésekkel végzett kezelések jobb eredményeket hozhatnak.