Mint a Némó nyomában: visszaszökött az akváriumból a tengerbe egy polip

Inkey
Inkey felfedezte, hogy a lefolyócső jelenti számára a szabadulás útját
Vágólapra másolva!
Az Új-Zélandi Nemzeti Akvárium Inky nevű nyolckarú polipja a Pixar Némó nyomában című nagy sikerű animációs filmjében ábrázoltakhoz hasonló módon szökött meg, és tért vissza a szabadságba, az akvárium előtt húzódó tengeröbölbe. Az okos fejlábú kikereste és megtalálta a számára a szabadságba visszavezető utat.
Vágólapra másolva!

Kimászott a medencéből, és átpréselte magát a lefolyócsövön

Az Új-Zélandi Nemzeti Akvárium ( National Aquarium of New Zealand, Napier City) egyik tengeri medencéjében tartott fejlábú, akit a gondozók Inky-nek becéztek, hihetetlen módon szökött vissza a számára szabadságot jelentő óceánba. A nyolckarú polip éjszaka kimászott a medencéből, átcsúszott az akvárium padlóján, és átpréselve magát a lefolyócsövön végül a közeli tengeröbölben kötött ki.

Az Új-Zélandi Nemzeti Akvárium híressé lett szökevénye, Inky, a nyolckarú polip Forrás: Nature DIY

- mondta az eset kapcsán Alix Harvey, az angliai Marine Biological Association (Tengerbiológiai Szövetség) akvaristája a The New York TimesSource-nak. "Arra vannak programozva, hogy éjszaka vadásznak a zsákmányukra, és ezért természetes hajlamuk, hogy éjszaka mozogjanak" – magyarázta Harvey. "Összetett agyuk van, kiváló a látásuk, és az etológiai kutatások azt sugallják, hogy kiválóan tanulnak, illetve képesek mentális térképeket alkotni" – fűzte hozzá a szakember.

Inky felfedezte, hogy a lefolyócső jelenti számára a szabadulás útját Forrás: Nature DIY

A gerinctelen polipok puha testüknek köszönhetően rendkívül kis helyeken elférnek,

és akár egy nagyobb pénzérme átmérőjű résen is képesek átnyomni magukat.

Inkey gondozóit vegyes érzelmekkel töltötte el a nyolckarú szökése, mert egyrészt nagyon sajnálják a szívükhöz nőtt polip hiányát, másrészt viszont örülnek neki, hogy Inkey ilyen leleményes módon visszaszerezte magának a szabadságot.

A nyolckarú polipok a gerinctelen állatvilág legintelligensebb lényei

A puhatestűek törzsébe (Mollusca) és a fejlábúak osztályába (Cephalopoda) tartozó nyolckarú polipok (Octopodiformes) a gerinctelen állatvilág legintelligensebb élőlényei. Nevüket a nyolc, hosszú és tapadókorongokkal ellátott karjukról kapták. A karok nemcsak a zsákmány megragadására, hanem az ízek érzékelésére, és a környezetük letapogatására is szolgálnak a sötétben.

A nyolckarú polip világszerte elterjedt a mérsékelt övi tengerekben Forrás: Adriatic Explorers Marine Life & Wrecks

Mivel a testükben nincsen szilárd váz, ezért a nyolckarú polipok rendkívül ruganyosak.

Magas intelligenciájuk kiterjed az eszközhasználatra,

és olyan kognitív képességekre is, amihez hasonló csak az emlősöknél tapasztalható. A viselkedésbiológiai kutatások kimutatták, hogy bonyolult, összetett feladványokat is képesek megoldani, és egyedi személyiségvonásokkal rendelkeznek.

A csendes-óceáni óriáspolip rendkívül intelligens és nagy erejű állat Forrás: Flickr

Legelterjedtebb fajuk a közönséges nyolckarú polip (Octopus vulgaris), a csoport legméretesebb képviselője pedig a csendes-óceáni óriáspolip (Enteroctopus dofleini), amelynek kiterjesztett karjai elérik a 4,3 méteres hosszúságot, a testtömege pedig az 50-70 kilogrammot.