Újabb titkokról lebbente fel a fátylat Szakkara

Szakkara
A régészek összesen 150 bronzszobrot tártak fel most
Vágólapra másolva!
A Szakkarai Régészeti Misszió régészei bronzszobrokkal és szarkofágokkal teli nagy ládát fedeztek fel az egyiptomi Szakkarai Nekropoliszban. Ahogy arra rámutattak, az ásatások már 2018 óta folynak itt, ahol korábban összesen már száz fakoporsót találtak, de még számos titkot rejtegethet a terület.
Vágólapra másolva!

A 2022-es szezonban a régészek 150 bronzszobrot tártak fel itt, amelyek olyan ókori egyiptomi bálványokat ábrázoltak, mint Anubisz (a halál, a mumifikálás és a balzsamozás istene), Ozirisz (a halottak, az alvilág, a feltámadás és a polgári törvények istene), Ízisz (a varázslás, a termékenység, a víz és szél, a tengerhajózás istennője), Hathor (a szépség, az öröm, a szerelem és anyaság istennője), Min (férfiasság, nemzőerő, termékenység istene) és Básztet (Ré napisten és a fáraó védelmező istennője), valamint számos, rituális tevékenységhez használt tárgyat.

Az egyik ilyen elem a szisztrum, egy ókori egyiptomi ütős idiofon hangszer, amelyet táncokban és vallási szertartások során használtak, különösen Hathor istennő imádatánál.

Egy U alakú réz- vagy bronzkeretből áll, amire fémpálcákat erősítenek, ezek csörögnek, amikor a hangszert rázzák.

A régészek összesen 150 bronzszobrot tártak fel most Forrás: Ministry of Tourism and Antiquities

A régészek két színes faszobrot is találtak, amely Ízisz és Nebethet istennőket gyászolóként ábrázolja

(általában együtt ábrázolják őket, amint vigyáznak a halott Oziriszre), valamint egy temetkezési helyet, amelyet Krisztus előtt 1500 körül építhettek és olyan felajánlásokat helyeztek bele, mint nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat és még egy bronz tükröt is.

– írja a HeritageDaily online tudományos portál. – Úgy tűnik, hogy a szarkofágokat nem zavarták meg a sírrablók, így még mindig rejtenek maradványokat és különféle dísztárgyakat.

A csapat egy darab papiruszra is rábukkant az egyik szarkofágban, amely szerintük a halottak könyvéből való lehet. Az ókori egyiptomi temetési szöveg „varázsigékből" állt, és az volt a célja, hogy segítse a halottakat az alvilágon átkelni, a túlvilágra való utazásban. A szöveg most a Tahri Egyiptomi Múzeumba került megőrzésre, ahol a tudósok lefordítják az azon található hieroglifákat is.