Hatalmas óriáskalmár sodródott ki Fokváros strandjára - videó

óriáskalmár
A Fokvárosnál április 30-án felfedezett óriáskalmár teteme
Vágólapra másolva!
A gerinctelen állatvilág leghatalmasabbra növő faja, a titokzatos óriáskalmár a nagy mélységek lakója. Ezért sem véletlen, hogy amikor egy-egy példány szem elé kerül, az kisebb szenzációnak számít. Ez történt néhány napja Fokvárosban is, ahol a strandolók bukkantak rá egy partra sodródott óriáskalmár tetemére.
Vágólapra másolva!

Akkor volt a törzse, mint egy kamaszé

Április 20-án, szombaton a reggeli órákban a dél-afrikai metropolisz népszerű strandján, Kommetije fövenyén egy ijesztő állattetemre figyeltek fel a fürdőzők. Mint kiderült, egy elpusztult óriáskalmár (Architheutis dux) tetemét sodorta partra az óceán.

A Fokvárosnál április 30-án felfedezett óriáskalmár teteme Forrás: South African National Stranding Network

A helyi hírportál a The South African közlése szerint a hatalmas tetetmet a helyi természettudományi múzeumba szállították, ahol DNS-analízis céljából szövetmintákat vettek a tudósok az elpusztult fejlábúból.

A partra sodródott tetemet Kommetije fövenyén fedezték fel Forrás: Ali Paulus

John Friedmann, a Cape of Good Hope SPCA természetvédelmi szervezet szóvivője a News24 hírcsatornának elmondta, hogy mire a szakemberek a helyszínre érkeztek, hogy begyűjtsék illetve megvizsgálják az óriáskalmárt, a tetemet néhány halász már megcsonkította, így például – valószínűleg szuvenír gyűjtés céljából - kivágták a fejlábú papagájéhoz hasonló óriási csőrét, és a szemeit is.

Az óriáskalmár kipreparált, a papagájéhoz hasonló formájú éles csőre Forrás: Marine Biology

Egy szemtanú beszámolója szerint, aki közelről is megvizsgálta a tetemet, az óriáskalmár testén mély vágás volt észlelhető, ami arra utal, hogy eltalálhatta egy hajócsavar. Ali Paulus, a Volunteer and Explore szervezet alapítója elmondta, hogy az óriás tintahal törzse hosszabb volt a kamasz fiai testmagasságánál. Paulus is megerősítette az óriáskalmár csápjai felett észlelhető mély vágást, amit ő is hajócsavar okozta sérülésként azonosított.

Tíz nappal korábban Japánban bukkantak rá egy eleven óriáskalmárra

Alig tíz nappal korábban, április 20-án a The Independent beszámolója szerint Japánban, a Fukui Prefektúrához tartozó Ugu Beach partjára sodródott ki egy eleven óriáskalmár, ami legalább három méter hosszú volt.

Az április 20-án Japánban elevenen partra vetődött példány fotója Forrás: AFP News Agency

A hatalmas lábasfejűről készült videót az AFP hírügynökség osztotta meg a Twitter oldalán, amit azóta több mint 200 ezren néztek meg. Az Ugu Beach partjára kisodródott még élő óriáskalmárról készült videó lentebb beágyazva tekinthető meg.

A Mainichi helyi lap arról számolt be, hogy egy lakos április 20-án délelőtt 10 órakor vette észre a sekély vízben vergődő hatalmas tintahalat a Japán-tenger partján. A helyszínre kiszállt tengerbiológusok Sakai városába, az Echizen Matsushima Akváriumba szállították az óriási fejlábút.

Azt tartják, hogy potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberre, és a kisebb csónakokra is

A tengerészek népszerű rémmeséinek visszatérő hőse a mélyből felbukkanó és tapadókorongos karjaival meglett embereket magával ragadó leviatán, az óriáskalmár.

A régi tengerészlegendák gyakran visszatérő "sztorija" volt a krák, a hajókat mélybe rántó óriáspolip Forrás: Colossal Squid

Noha az embereket elragadó és hajókat mélybehúzó gigantikus fejlábúak legendája a mesék birodalmába tartozik, de az kétségtelen, hogy az óriáskalmár-félék (Architeuthidae) közül kerülnek ki a gerinctelen élővilág legtermetesebb képviselői.

Alig tudunk valamit a sötét zóna nagytestű ragadozójáról, a csak rendkívül ritkán látható óriáskalmárról Forrás: AFP

A rejtőzködő óriáskalmárok életmódjáról szinte alig tud valamit a tudomány. Az Architheutis dux faj nőstény egyedei a fogókarokkal együtt maximum 12 vagy 13, a hímek pedig legfeljebb 10 méter hosszúra nőnek meg. A kifejlett példányok testtömege 150 és 270 kilogramm között mozog.Az óriáskalmár a mélyvizek lakója, jellemzően a szürkületi zóna 200 és 1000 méter közötti tartományában él, de valószínűleg ennél nagyobb mélységekbe is lehatol.

Az óriáskalmár az emberi szem számára koromsötét szürkületi zóna lakója Forrás: Marine Biology

A csoport legnagyobb és egyben legritkább faja az antarktiszi óriáskalmár (Mesonychoteuthis hamiltoni) amely akár a 18 illetve 20 méteres testhosszúságot is elérheti. A fogókarjai rövidebbek a teste pedig zömökebb mint az Archtheutis dux tudományos fajnevű közeli rokonáé. Ezt a rendkívül ritka gigászi óriáskalmárt az 1925-ben történt felfedezése óta mindössze csak néhány alkalommal sikerült megfigyelni.

A rendkívül ritka antarktiszi óriáskalmár 3D ábrája Forrás: Sketchfab

A ragadozó életmódot folytató óriáskalmárok veszélyességéről megoszlik a tengerbiológusok véleménye. Élőhelyük miatt eleve valószínűtlen a velük való randevú, de egyes tengerbiológusok úgy vélik, hogy potenciálisan veszélyesek lehetnek az emberre és a kisebb csónakokra is.

Van néhány dokumentált eset ami azt bizonyítja, hogy az óriáskalmár rátámadhat kisebb csónakokra, de szerencsére egy ilyen incidens esélye matematikailag elhanyagolható Forrás: Art.15.com

Az eddig ismert legnagyobb óriáskalmár maradányai egy nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) gyomrából kerültek elő, köztük egy 40 (!) cm átmérőjű szem. A nagy ámbráscetek, a világtenger legnagyobb húsevő ragadozói akár 1500-2000 méter mélyre is lemerülnek, hogy rábukkanjanak a kedvenc zsákmányukra, az óriáskalmárra.

A nagy ámbráscet egyetlen lélegzetvétellel több mint 2000 méter mélyre is alá tud merülni Forrás: BRANDON COLE, NORBERTWU.COM

Azt, hogy hogyan nézhet ki e leviatánok közötti halálos küzdelem az örök sötétség mélytengeri birodalmában nem tudjuk, de minden bizonnyal elképesztő látványt nyújthat az óráskalmár és a nagy ámbráscet párharca.