Ősi városok nyomaira bukkantak az Amazonasban

prekolumbiánus, Amazonas
Az Amazonas ezen vidékén a prekolumbiánus társadalmak alapíthatták a most felfedezett településeket
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi régészcsoport ősi városok hálózatát fedezte fel Bolívia Llanos de Mojos erdőiben a LIDAR, lézer alapú távérzékelés technológia segítségével. A városokat a bennszülött Casarabe kultúra építette időszámításunk szerint 500-1400 között, amely nagyszabású települési központokat, valamint víztározók, utak és ellenőrzőpontok hálózatát építette. Mindez leginkább az Andok középső részének archaikus államaihoz hasonlítható.
Vágólapra másolva!

A most felfedezett amazonasi városok központi elterjedése több hektárt ölel fel, amelyen a Casarabe kultúra szertartásos, U-alakú építményeket, terasz- és emelvény halmokat, valamint egy huszonegy méter magas, kúpos piramisokat épített.

– mondta Jose Iriarte, az Exeteri Egyetem professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Az egész Amazonas medencében nem találtunk hasonlót.

Hozzátette: a LIDAR rendszer épített teraszokat, egyenes mellékutakat, ellenőrző pontokkal ellátott elkerítéseket és víztározókat tárt fel. Mindössze egy mérföldnyire egymástól monumentális építmények is találhatók a területen, amelyeket több száz kilométernyi csatorna köt össze, a helyszíneket, valamint a tározókat és tavakat hosszú emelt utak kötik össze.

Az Amazonas ezen vidékén a prekolumbiánus társadalmak alapíthatták a most felfedezett településeket Forrás: Nature

A települések építése idején a Llanos de Mojos közösségek az Amazonas szezonálisan elárasztott szavannáit termékeny mezőgazdasági és akvakultúrás tájakká alakították.

A most publikált tanulmány azt mutatja, hogy az őslakosok nem csak az erdős területeket kezelték, hanem párhuzamosan hoztak létre városi tájakat. A szakemberek ezzel bizonyítékot szolgáltattak a korabeli sikeres, fenntartható megélhetési stratégiákra, de egyúttal a feltáratlan kulturális-ökológiai örökségre is.

– tette hozzá Dr. Mark Robinson, az Exeteri Egyetem munkatársa. – Eredményeink megcáfolják azokat az érveket, amelyek szerint Nyugat-Amazónia gyéren lakott volt a hispánok előtti időkben.

Kiemelte: a Casarabe-kultúra nagytelepülési helyszíneinek építészeti elrendezése azt jelzi, hogy a régió lakói új társadalmi és közéleti tájat alkottak.