Neuropátia- a cukorbetegek csaknem felét érinti! Ön is közéjük tartozik?

neuropátia, idegkárosodás
A diabéteszes neuropátia olyan idegkárosodás, amely cukorbetegségben szenvedőknél fordulhat elő. A tartósan magas vércukorszint idővel - vagy a közvetlenül vagy a kiserek károsodásának következményében - károsítja az idegeket. Néha a neuropátia lehet a cukorbetegség első jele (sajnos gyakran szövődmények hívják fel a diabeteszre a figyelmet). Vannak, akik csupán enyhe tüneteket tapasztalnak, de mások számára a diabéteszes neuropátia meglehetősen fájdalmas és a mindennapi életet befolyásoló tényező lehet.
Vágólapra másolva!
A cukorbetegség köztudottan számtalan veszélyes szövődményt is generálhat. Éppen ezért fontos a betegség mielőbbi diagnosztizálása szűrésekkel, a személyre szabott terápia megkezdése, valamint a nyomon követés. Sajnos előfordulhat, hogy vagy azért, mert az illető nem tud az állapotáról, vagy azért, mert nem megfelelő a kezelés, különböző szövődmények lépnek fel. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a diabetes okozta neuropátia tüneteire és veszélyeire hívja fel a figyelmet, mely a betegek csaknem felét érintheti.
Vágólapra másolva!

Neuropátia- az idegek károsodása

A diabéteszes neuropátia olyan idegkárosodás, amely cukorbetegségben szenvedőknél fordulhat elő. A tartósan magas vércukorszint idővel - vagy a közvetlenül vagy a kiserek károsodásának következményében - károsítja az idegeket. Cukorbetegség esetén bármikor kialakulhat a probléma, sőt, néha a neuropátia lehet a cukorbetegség első jele (sajnos gyakran szövődmények hívják fel a diabeteszre a figyelmet). A jellemzőbb azonban, hogy a jelentősebb idegproblémák a cukorbetegség diagnózisát követő első 10 évben jelentkeznek. A neuropátia kialakulásának kockázata annál nagyobb, minél hosszabb ideig marad kezeletlen (vagy rosszul kezelt) a cukorbetegség.
Több fajátja van a neuropátiának, és a különböző típusú idegkárosodások különböző tüneteket okoznak. A panaszok a lábak fájdalmától és zsibbadásától a belső szervek, például a szív és a húgyhólyag funkcióival kapcsolatos problémákig is terjedhetnek. Vannak, akik csupán enyhe tüneteket tapasztalnak, de mások számára a diabéteszes neuropátia meglehetősen fájdalmas és a mindennapi életet befolyásoló tényező lehet.
A diabéteszes neuropátia súlyos cukorbetegség szövődmény, amely a cukorbetegek 50% -át érintheti, ám a megfelelő, idejében történő kezelés megakadályozhatja kialakulását, vagy lassíthatja annak romlását.

A diabéteszes neuropátia típusai

A diabeteszes neuropátiákat többféleképpen csoportosíthatjuk. Egy lehetséges felosztás a következő:
Perifériás neuropátia (szenzoros vagy motoros neuropátia)

Ez a fajta neuropátia a diabéteszes neuropátia leggyakoribb típusa- ekkor a központi idegrendszeren kívüli idegek károsodnak. Szűkebb értelemben a végtagok idegeinek károsodását jelenti. Negatív hatással van a kezekben, lábakban lévő idegekre. Általában az alsó végtagokon kezdődik a probléma és éjszaka erősebben jelentkezhet. Panaszok:

• Csökkent képesség a fájdalom vagy a hőmérsékletváltozások érzékelésére
• Zsibbadás, bizsergő vagy égő érzés a végtagokban
• Izomgyengeség
• Éles fájdalmak vagy görcsök a végtagokban
• Fokozott érzékenység az érintésre - néhány ember számára még az ágynemű súlya is fájdalmas lehet
• Súlyos lábproblémák, például fekélyek, fertőzések, valamint csont- és ízületi fájdalom

Autonóm neuropátia

Az autonóm idegrendszer szabályozza a vérnyomást, szívfrekvenciát, izzadást, a húgyhólyag -, a gyomor -, a belek -, a nemi szervek -, a szem működését. A cukorbetegség ezen területek bármelyikén befolyásolhatja az idegeket, ami a következőket okozhatja:

• Húgyhólyag- vagy bélproblémák
• Lassú gyomorürítés- ez hányingert, hányást és étvágytalanságot okoz
• nyelési nehézségek
• verejtékmirigye kóros működése
• Szemfájdalom, látászavar, szemhéjak megereszkedése
• Szexuális diszfunkció (pl. hüvelyszárazság vagy merevedési zavar)

A diabéteszes neuropátia egyik fajtája a diabéteszes neuropátia leggyakoribb típusa a perifériás neuropátia (szenzoros vagy motoros neuropátia) - ekkor a központi idegrendszeren kívüli idegek károsodnak. Szűkebb értelemben a végtagok idegeinek károsodását jelenti. Negatív hatással van a kezekben, lábakban lévő idegekre. Általában az alsó végtagokon kezdődik a probléma és éjszaka erősebben jelentkezhet. Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/neuropatia-a-cukorbetegek-csaknem-felet-erinti-on-is-kozejuk-tartozik

Proximális neuropátia

Ez a fajta neuropátia a comb, a csípő, a fenék vagy a lábak idegeit károsítja. A tünetek általában a test egyik oldalán vannak, de átterjedhetnek a másik oldalra.

• Súlyos fájdalom a csípőben, a combban vagy a fenékben
• Gyenge és zsugorodó combizmok
• Az ülő helyzetből való felállás nehézsége

Fokális neuropátia

A károsodás a fej, a törzs vagy a comb területén lép fel

• Fókuszálási nehézség vagy kettős látás
• Fájdalom a szem mögött
• Bénulás az arc egyik oldalán (Bell bénulása)
• Izomgyengeség fej/törzs/láb területén
• Mellkas/hasfal/medence fájdalma

Legjobb kezelés a vércukorszint stabilizálás

A neuropátia esetében is elmondható, hogy a legjobb gyógyítás a prevenció, amit a megfelelő életmóddal érhetünk el - hívja fel a figyelmet dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Ha azonban már kialakult a probléma, akkor is elsődleges a vércukorszint optimalizálása, valamint a fájdalom csillapítása, esetleg fizikoterápia. Fontos továbbá a lábak mindennapos átnézése sérülések után kutatva, hiszen diabetes esetén egy kis sebből is nagy gond (akár fekély) lehet.

A diabéteszes neuropátia olyan idegkárosodás, amely cukorbetegségben szenvedőknél fordulhat elő. A tartósan magas vércukorszint idővel - vagy a közvetlenül vagy a kiserek károsodásának következményében - károsítja az idegeket. Néha a neuropátia lehet a cukorbetegség első jele (sajnos gyakran szövődmények hívják fel a diabeteszre a figyelmet). Vannak, akik csupán enyhe tüneteket tapasztalnak, de mások számára a diabéteszes neuropátia meglehetősen fájdalmas és a mindennapi életet befolyásoló tényező lehet. Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/neuropatia-a-cukorbetegek-csaknem-felet-erinti-on-is-kozejuk-tartozik

(Forrás: Cukorbetegközpont: https://www.cukorbetegkozpont.hu)