Ezeket tegye, ha terhességi cukorbetegséggel küzd

terhességi cukorbetegség
A megfelelő étrend minden esetben személyre szabott, vagyis ami bevált valakinek, nem biztos, hogy az másnak is megfelelő lesz. Éppen ezért szükséges dietetikushoz fordulni, aki felméri az adott beteg állapotát, fontos paramétereit és azok alapján állítja össze az étrendet és ad tanácsokat, akár gyakorlati dietetika keretein belül.
Vágólapra másolva!
A terhesség olyan változásokat idéz elő a szervezetben, melyek olykor kóros állapotok kialakulásához vezethetnek az arra hajlamosaknál. Ilyen például a terhességi diabetes, mely egyre gyakrabban fordul elő napjainkban a várandósságok során. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, melyek azok a tennivalók, amik betartásával hozzájárulhat gyermeke és saját egészségéhez.
Vágólapra másolva!

A terhesség során a szervezet inzulinrezisztens állapotba kerül a placenta kialakulását segítő hormonok miatt. Ezt általában a szervezet tudja ellensúlyozni, de előfordulhat (főleg, ha eleve inzulinrezisztens volt az illető még a terhesség előtt), hogy a változások megemelik a vércukorszintet és fellép a diabetes. Súlyos szövődményei is lehetnek ennek az állapotnak mind a baba, mind az anya részéről, de szerencsére megfelelő terápiával a terhességi cukorbetegségigen jól kezelhető. Függetlenül attól, hogy a terhesség előtt is fennállt már a magasabb vércukorszint, vagy a várandósság alatt lett diagnosztizálva, az állapot kezelésének kulcsa mindkét esetben ugyanaz: a vércukorszint normál keretek közé szorítása. Ez a beteg részéről komoly odafigyelést, életmódváltást igényel. Fontos tudni, hogy a kismama nem marad magára, hiszen diabetológus és dietetikus is a segítségére van, akik monitorozzák az állapotát, megfelelő terápiában részesítik, összeállítják az étrendjét és megválaszolják az összes felmerülő kérdését, hasznos tanácsokkal látják el.

A várandósság alatt is kialakulhat cukorbetegség vagy más néven gesztációs diabétesz. Ez az állapot a legtöbb esetben csak a baba megszületéséig tart. A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. Ha kiderül, hogy a terhességi cukorbetegség áll fenn, akkor mielőbb szigorú diéta és szükség esetén inzulin terápia szükséges, mind a mama, mind a születendő baba egészsége érdekében. Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/terhessegi-cukorbetegseg

Ezekre figyeljen, hogy csökkentse a vércukorszintjét

Ügyeljen az étrendjére
A cukorbetegeknek való diéta alapja, hogy olyan ételeket kell többségében fogyasztani, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ezért kerülni kell a finomított színhidrátokat, fehér lisztet, cukrot és az ezekből készült ételeket. Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, gyors felszívódású szénhidrátok lévén inkább tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után fogyassza őket, hiszen ezekben az időpontokban jobb a szervezet inzulinérzékenysége.
A megfelelő étrend minden esetben személyre szabott, vagyis ami bevált valakinek, nem biztos, hogy az másnak is megfelelő lesz. Éppen ezért szükséges dietetikushoz fordulni, aki felméri az adott beteg állapotát, fontos paramétereit és azok alapján állítja össze az étrendet és ad tanácsokat, akár gyakorlati dietetika keretein belül.

Maradjon aktív
Várandósság során sem szabad lemondani a testmozgásról, főleg akkor nem, ha terhességi cukorbetegséggel küzd, hiszen a fizikai aktivitás nagyban hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához. Fontos, hogy megbeszélje szülész orvosával is! Próbáljon ki kismama jógát, sétáljon, fusson, tornázzon- ez nem csak az egészségének, de testsúlyának és a hangulatának is jót tesz!

Mérje meg gyakran vércukorszintjét
Ahhoz, hogy nyomon tudja követni az állapotát és így kordában tarthassa vércukorszintjét, fontos, hogy rendszeresen mérje meg a glükóz szintjét! Ébredés után éhgyomorra mindenképp, valamint minden reggeli ebéd és vacsora után 1 órával. Gyakoribb mérést igényelnek, akik inzulin kezelésre szorulnak. Ebben az esetben reggeli, ebéd, vacsora előtt és után 1 órával mérje, mert a szükséges inzulin mennyiség ezeknek az értékeknek a függvénye.

Inzulin is kellhet

Az inzulin nem jut át a placentán, ami azt jelenti, hogy nem jut el a magzathoz, így biztonságosan használható az előírt módon. Az inzulint injekciós tollal (inzulin pen) kell beadni a bőr alá (a has bőre alá vagy a combok külső részére), a beadás helyét változtatva. Terhesség alatt általában human inzulint használunk-mondta dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. A gyorsan ható inzulin alkalmazása étkezésekhez kötődik, ezt étkezés előtt kell alkalmazni általában 10-15 perccel étkezés megkezdése elött. Előfordul, hogy csak 1-1 étkezés előtt szükséges, de van olyan, hogy minden étkezés előtt és éjszakára bázis inzulin adása is szükséges.

A megfelelő étrend minden esetben személyre szabott, vagyis ami bevált valakinek, nem biztos, hogy az másnak is megfelelő lesz. Éppen ezért szükséges dietetikushoz fordulni, aki felméri az adott beteg állapotát, fontos paramétereit és azok alapján állítja össze az étrendet és ad tanácsokat, akár gyakorlati dietetika keretein belül. Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/ezeket-tegye-ha-terhessegi-cukorbetegseggel-kuzd

Szülés után rendszerint elmúlik

A szülés után általában elmúlik a diabetes, így a továbbiakban nem lesz szüksége inzulin adására csak a diéta betartására.
Azonban fontos tudni, hogy terhességi cukorbetegséget követően lényegesen megnő annak az esélye, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség alakul majd ki, így rendszeres cukorbeteg szűrés végzése indokolt. Először a szülés után 6-10 héttel, majd 1 év múlva. Hogy elkerülhesse a problémát, a szülést követően is figyeljen oda a megfelelő, kiegyensúlyozott étrendre, a rendszeres testmozgásra, valamint a testsúlyára!

(Forrás: Cukorbetegközpont: https://www.cukorbetegkozpont.hu)