Félelmetes óriásfejű figurákra bukkantak egy sziklamenedékben

sziklafestmény
Különös óriásfejeket ábrázoltak ezeken a barlangfestményeken
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő felfedezést tettek a régészek 2018-ban a közép-tanzániai Swaga Swaga Vadrezervátumban: 52 korábban nem dokumentált sziklamenedéket találtak, amelyeket szándékosan sziklafestményekkel díszítettek. Az időjárás egy maroknyi kivételével mindent elpusztított; de a megőrzöttek közül egy abszolút rejtélyt jelentett.
Vágólapra másolva!

Az Amak'hee 4 névre keresztelt helyszínt igen igényes kivitelezésben festették az úgynevezett figuratív művészet segítségével; köztük hármat titokzatos, antropomorf figurával jelenítettek meg, rendkívül nagy fejjel. Maciej Grzelczyk, a lengyelországi Jagelló Egyetem régésze szerint ezek

adhatnak támpontokat annak kiderítéséhez, hogy milyen más, hasonló alakhármasok lehetnek a többi sziklatáblán.

A szakemberek szerint nehéz az Amak'hee 4 panel elkészítésének dátumát meghatározni, de 2021-ben Grzelczyk szerencsésen fel tudta mérni, hogy legalább néhányszáz éves és szinte teljes egészében vörös pigmenttel festették, kivéve öt fehér figurát. Ennek az anyagnak a mállása és a háziállatok hiánya a tudósok szerint arra utalhat, hogy

meglehetősen régi, még a vadászó-gyűjtögető társadalmak idejére nyúlik vissza.

Az Antiquity szaklapban publikált tanulmány szerint gnúra, elandra, bivalyra, sőt zsiráfra hasonlító állatok, valamint egy-egy emberszerű, nagy fejű figura is látható rajta, de egy csoport kiemelkedik közülük.

– írta Grzelczyk 2021-es tanulmányában, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Úgy tűnik, hogy ebben a trióban a figurák stilizált bivalyfejeket rejtenek és ezek a formák a fej profiljának középső süllyedését, valamint a lehajtott füleket idézik elő, ahonnan a két szarv felemelkedik, majd kifelé görbül a fejtől.

Különös óriásfejeket ábrázoltak ezeken a barlangfestményeken Forrás: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021

Hozzátette: a régióban élők leszármazottai, a Sandawe nép kultúrája viszont nem festette bivalyfejű emberek motívumait vagy olyan embereket, akik bivalyokká változhatnak. A kutatók úgy vélik, hogy a képek ebben a megközelítésben mást is ábrázolhatnak.

A bivalyszarvak ráadásul jelentős szerepet játszanak egyes Sandawe-rituálékban.

A furcsa figurák azonban nem előzmények nélküliek: nem messze az Amak'hee 4-től, Tanzánia középső részén található Kondoa régióban két sziklamenedék festmény erős hasonlóságot mutat a trióval. Akad azonban néhány fontos különbség:

úgy tűnik, hogy a fejek egyszínűek, és sokkal fontosabbak a körülöttük zajló események szempontjából.

Az újonnan dokumentált lelőhelyeket a helyi közösségek is ismerik, így elképzelhető, hogy rávilágítanak a titokzatos alakok jelentésére. Eközben a régészek folytatják a lelőhelyek dokumentálását.