Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

A vaspótlásról ne feledkezz meg, ha vegán vagy vegetáriánus étrendet tartasz!
Vágólapra másolva!
Bizonyos ételek nagyobb eséllyel okozhatnak szívinfarktust a nőknél mint a férfiaknál, derítették ki kutatók.
Vágólapra másolva!

A nők étkezési szokásai eltérnek a férfiakétól, ami attól függően, hogy mit esznek, jó vagy rossz hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre – írja az új kutatást ismertető PsyBlog. A férfiak jellemzően naponta háromszor esznek, a nők viszont ötször, mivel jobban szeretnek rágcsálni, és hajlamosak gyakrabban nassolni.

Egy tanulmány szerint a nőknél magasabb a szívbetegség kockázata, ha egészségtelen növényi alapú ételeket nassolnak. Ugyanakkor a férfiakhoz képest a nőknél sokkal szembetűnőbben csökken a szívproblémák esélye, ha megfelelő növényi alapú ételeket esznek.

A fenti megállapítás arra utal, hogy a növényi alapú étrend - ha az kevésbé egészséges ételeket, például finomított gabonaféléket, gyümölcsleveket és édességeket tartalmaz - ugyanúgy káros lehet a szívre, mint a rossz minősége táplálék.

Napjainkban a növényi alapú étrend a szívre gyakorolt pozitív hatásai miatt egyre népszerűbb, nem mindegy azonban, milyen ételekből állítjuk össze.

- mondta Demosthenes Panagiotakos, a tanulmány rangidős szerzője.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A kutatás

A tanulmány összesen 2000 görög felnőttnél vizsgálta az étkezési szokások és a szívbetegségek kialakulása közötti kapcsolatot. A megfigyelés 10 éven át tartott.

A résztvevőket különböző csoportokra osztották, attól függően, hogy naponta mennyi állati eredetű élelmiszert fogyasztottak. A húst, a sajtot, a joghurtot, a tejet és a tojást állati eredetű élelmiszereknek tekintették.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kevesebb állati eredetű élelmiszert fogyasztó férfiaknál 25 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, míg a nők esetében ez a kedvező hatás csupán 11 százalékos volt.

Azok a résztvevők, akik kevésbé követték a növényi étrendet, általában naponta öt állati eredetű élelmiszert fogyasztottak, míg a növényi táplálékokhoz jobban ragaszkodók naponta csak háromszor ettek állati eredetű termékeket.

A kutatók ezután azokra fókuszáltak, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak növényi alapú ételeket. Ezúttal a résztvevők étrendjét egészséges vagy egészségtelen ételekre osztották. Az egészséges étrend teljes kiőrlésű gabonafélékből, zöldségekből, hüvelyesekből, gyümölcsökből, diófélékből és kávéból vagy teából állt. Ezzel szemben az egészségtelen étrend édesített italokat, gyümölcsleveket, burgonyát, édességeket és finomított gabonaféléket tartalmazott.

A férfiakhoz képest a nők körében sokkal nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűsége, ha egészségtelen növényi alapú ételeket ettek. Az egészséges növényi alapú étrend ugyanakkor jobb hatással volt a nők szívére, mint a férfiakéra.

"Hasznos lenne, ha a jövőben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vonatkozó iránymutatások világosabb és konkrétabb táplálkozási javaslatokat tartalmaznának az ajánlott élelmiszerek típusai és az elfogyasztandó adagok tekintetében" – összegezte a kutatás megállapításait Panagiotakos.