Végveszélyben a végeken - A lápi tarkalepke Nyugat Zalában

lápi tarkalepke
Lápi tarkalepke (uphydryas aurinia). két eltérő élőhelytípust népesít be hazánkban. Az állományok egy része száraz gyepeken, míg másik része nedves gyepeken; láp- és mocsárréteken tenyészik. Utóbbi élőhelyeken a lepke hernyói csupán egyetlen tápnövényt, az ördögharaptafüvet (Succisa pratensis) fogyasztják. A nedves rétekhez kötődő állományok mindenütt csökkenő tendenciát mutatnak, sok helyen a kipusztulás szélére sodródtak. Fotó Právics Márk
Vágólapra másolva!
Lezajlott a veszélyeztetett lápi tarkalepke (Euphydryas aurinia) idei rajzása. - írja Právics Márk  Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.
Vágólapra másolva!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a május elejétől június elejéig repülő ritka lepkefaj Kerka folyó menti elterjedését vizsgálta azokon az élőhelyeken, ahol az elmúlt 10 évben előkerült a lepke, illetve további néhány, a faj számára alkalmasnak tűnő gyepterületen.

A lápi tarkalepke hazánkban szűk elterjedésű lepkefaj, jelenleg csak az Őrségben, Zalában, a Hanságban, a Balaton-felvidéken, a Bakonyban, a Vértesben és Észak-Somogyban ismertek előfordulásai. A védett lepkefaj két eltérő élőhelytípust népesít be hazánkban. Az állományok egy része száraz gyepeken, míg másik része nedves gyepeken; láp- és mocsárréteken tenyészik. Utóbbi élőhelyeken a lepke hernyói csupán egyetlen tápnövényt, az ördögharaptafüvet (Succisa pratensis) fogyasztják.

A nedves rétekhez kötődő állományok mindenütt csökkenő tendenciát mutatnak, sok helyen a kipusztulás szélére sodródtak.

Lápi tarkalepke (uphydryas aurinia). két eltérő élőhelytípust népesít be hazánkban. Az állományok egy része száraz gyepeken, míg másik része nedves gyepeken; láp- és mocsárréteken tenyészik. Utóbbi élőhelyeken a lepke hernyói csupán egyetlen tápnövényt, az ördögharaptafüvet (Succisa pratensis) fogyasztják. A nedves rétekhez kötődő állományok mindenütt csökkenő tendenciát mutatnak, sok helyen a kipusztulás szélére sodródtak. Fotó Právics Márk Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/hir/vegveszelyben-a-vegeken-a-lapi-tarkalepke-nyugat-zalaban#prettyPhoto[634999]/0/

Sajnos nincs ez másként Nyugat-Zalában sem. A faj a Kerka-mente néhány láprétjén fordul elő ebben a tájegységben, egymástól elszigetelt populációkban. Jelenleg csupán egyetlen erős állomány ismert ebben a térségben, Kerkabarabás közelében. Sajnos több olyan élőhely található, ahol a 10 éve történt szisztematikus felmérések során még megfigyelésre került néhány egyed, azonban az idei felmérések során már nem sikerült megtalálni a fajt. A megye északkeleti csücskében, a Zala-folyó kanyarulatánál található Batyki-lápréten sem sikerült az elmúlt két évben megfigyelni a ritka lepkefajt korábbi előfordulási helyein.

Lápi tarkalepke (Euphydryas aurinia).A faj visszaszorulásának fő oka az élőhelyek szárazodása mellett a nem megfelelő gyephasználat. A túl intenzív területhasználat, a nem megfelelő időben, és módon végzett kaszálások épp úgy veszélyeztetik a faj fennmaradását, mint a művelés hiányában bekövetkező gyomosodás- és az inváziós növényfajok térhódítása. Fotó: Právics Márk Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/hir/vegveszelyben-a-vegeken-a-lapi-tarkalepke-nyugat-zalaban#prettyPhoto[634999]/1/

A faj visszaszorulásának fő oka az élőhelyek szárazodása mellett a nem megfelelő gyephasználat. A túl intenzív területhasználat, a nem megfelelő időben, és módon végzett kaszálások épp úgy veszélyeztetik a faj fennmaradását, mint a művelés hiányában bekövetkező gyomosodás- és az inváziós növényfajok térhódítása.

A faj hosszú távú megőrzésének záloga a mozaikos területhasználat, amit évente változó helyen kijelölt kaszálatlan területek kijelölése, illetve az extenzív legeltetés tud biztosítani.

(Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park: https://www.bfnp.hu)