Pokoli katlanná válhat Európa déli része a következő napokban

hőhullám
Dél-Európa nagy részét sújtja a hőhullám
Vágólapra másolva!
A Dél-Európát napok óta sújtó kánikula szombaton fokozódott, Franciaországban 42-43 Celsius fokos hőmérséklettel több melegrekord is megdőlt, Spanyolországban óriási erdőtűzzel küzdenek a tűzoltók.
Vágólapra másolva!

Több melegrekord megdőlt, elmaradnak a szabadtéri rendezvények

Franciaország szinte egész területét sújtotta a hőség szombaton, tizenegy megyében, főként az Atlanti-óceáni partszakaszon és az ország délnyugati részén vörös riasztást adtak ki - közölte a Météo-France meteorológiai szolgálat. A vörös vagy narancsszínű riasztás a francia lakosság háromnegyedét, 45 millió embert érint.

Dél-Európa nagy részét sújtja a hőhullám Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

A Météo-France közölte:

szombat délután 42-43 fokot mértek Délnyugat-Franciaországban, több abszolút rekord is megdőlt,

egyebek mellett Biarritzban, ahol 42,9 fok volt, 2,3 fokkal magasabb, mint a 2003. évi előző rekord. A hőhullám délnyugati irányból húzódik északkeleti irányba, a hőmérséklet 37 és 41 fok közötti délnyugaton, az ország középső részében és a párizsi régióban.

Súlyos egészségügyi következményei lehetnek a tartós hőhullámoknak Forrás: AFP/Imaginechina

Számos ünnepség, sport- és kulturális esemény maradt el a hőség miatt.

Egyes városokban a múzeumok beengedik a hűsölni vágyókat, Bordeaux-ban ingyenes a belépés.
A franciaországi hőhullámok gyakoribbá válása tudósok szerint az általános felmelegedés közvetlen következménye.

Spanyolországban kiterjedt erdőtüzeket okoz a száraz forróság

A forró légtömegek Észak-Afrikából érkeztek az Ibériai-félszigeten át Franciaországba.
Spanyolországban a tűzoltók továbbra is küzdenek az erdőtüzek ellen. Szombat délutánig nem sikerült megfékezni a portugál határ közelében, Kasztília és León autonóm közösségben fekvő Sierra della Culebrában tomboló lángokat, amelyek közel húszezer hektárnyi területet emésztettek el.

Megdőlhet a jelenlegi európai hőségrekord is Forrás: AFP/Sascha Schuermann

Tizenegy falu több száz lakóját kellett kimenekíteni a tűz miatt.

Lezártak egy országos főútvonalat és egy nagy sebességű vasútvonalat Madrid és Galícia régió között. A hőhullám Németországot sem kíméli. Szombaton 36,4 fokot mértek a felső-rajnai Waghäusel-Kirrlachban a német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint.

A tűzoltók az észak-spanyolországi Zamora melletti Pumarejo de Teraban erdőtűz helyszínén dolgoznak, ahol szélsőséges hőhullám sújtotta az országot, 43 fokos csúcsokkal Forrás: AFP/Cesar Manso

A Berlin körülvevő Brandenburg szövetségi tartományban pénteken tűz ütött ki, amely az esti órákra mintegy 60 hektárra terjedt át.
Az ENSZ pénteken azonnali cselekvésre szólított fel az aszály és a sivatagosodás megakadályozása érdekében, hogy elkerülhetők legyenek az "emberi katasztrófák".

(Forrás: MTI/AFP)