A delfinürülék segíthet erősíteni és ellenállóvá tenni a zátonyokat

Stenella longirostris
A trópusi delfin (Stenella longirostris) főként trópusi, de néha előfordul a meleg mérsékelt övi vizekben is
Vágólapra másolva!
Csakúgy, ahogy trágyázzák a szántóföldeket, a delfinek ürüléke is segíthet a tengeri ökoszisztémák táplálásában a bennük található „zátonyjavító tápanyagokkal". A világszerte tapasztalható hatalmas korallpusztulást figyelembe véve ezek igazán jó eredménynek számítanak. A trópusi delfinek (Stenella longirostris) játékos természetükről, magas intelligenciájukról és látványos akrobatikájukról híresek. Az új kutatások szerint azonban különleges ürülékkel is büszkélkedhetnek.
Vágólapra másolva!

Szerepet játszanak a terület sérülékeny ökoszisztémáinak támogatásában

A Journal of Zoology tudományos szaklapban publikált tanulmány arról számol be, hogy a delfinek a Maldív-szigeteken és a Chagos-szigeteken található fenyegetett korallzátonyok számára nyújthatnak némi segítséget: a sekély lagúnákban való székletürítéssel a mindennapi mozgás során ezek az állatok nitrogént, alapvető tápanyagot juttatnak be a területbe. Ez viszont

javítja a zátonyok termelékenységét és ellenálló képességét, segítve őket abban, hogy megbirkózzanak a bolygó felmelegedő óceánjainak egyre kellemetlenebb körülményeivel.

Ezek az állatok így összességében „jelentős szerepet" játszanak a terület sérülékeny ökoszisztémáinak támogatásában.

A trópusi delfin (Stenella longirostris) főként trópusi, de néha előfordul a meleg mérsékelt övi vizekben is Forrás: Pinterest

– mondta Dr. Tom B Letessier, a ZSL Állattani Intézetének vezető szerzője és tengerkutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Egyszerűen azáltal, hogy a sekély lagúnákban végzik el a „dolgukat", ezek a delfinek létfontosságú tápanyagellátást biztosítanak a korallok számára, ami a lehető legerősebb érv a delfinek védelmében a zátonyok megmentése érdekében.

A trópusi delfinek körülbelül 2 méteresre nőnek meg és vékony orrúak. Sötétszürke, fehér hasúak, és az óceán meleg vizeiben élnek világ szerte: Thaiföld közelében, Közép-Amerika csendes-óceáni partvidékén és a Hawaii-szigeteken.

Évente körülbelül 288 kilogramm nitrogént bocsátanak a lagúnákba

Bár a faj nem szerepel veszélyeztetettként a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján, de több okból is veszélyben van: a tengeri törmelék, a halászhálókba gabalyodás, a hajók okozta zajok és közvetlen hatások, valamint az élőhelyek pusztulása miatt.

A tanulmányhoz a csapat a delfinek tevékenységének vizuális megfigyelését és a víz alatti felvételeket kombinálta.

Ezek az adatok részben amatőr megfigyelőktől származtak. A csapat becslése szerint összességében körülbelül 105 delfinből álló populáció él ezen a területen. A jelentés alapján a delfinek reggel beúsztak a terület gyűrű alakú korallzátonyaiban kialakult atoll-lagúnákba, ahol körülbelül a nap felét pihenéssel töltötték, csak délután mozdultak ki a mélyebb vizekre vadászni.

A szakemberek becslései szerint a delfinek évente körülbelül 288 kilogramm nitrogént bocsátanak a lagúnákba, biztosítva az ökoszisztéma állandó ellátását az alapvető tápanyagokkal.

A trópusi delfint pettyes hosszúcsőrű-delfinnek vagy fonódelfinnek is hívják Forrás: Pinterest

A nitrogén által lehetővé tett termelékenység növekedése lehetővé teszi a korallok számára, hogy a zátonyok sokkal jobban hozzáférjenek a tápanyagokhoz, lehetővé téve számukra a gyorsabb növekedést és növelve a külső nyomásokkal szembeni ellenálló képességüket.

– mutatott rá Dr. Letessier. – Ez a tanulmány csak az első darabja egy nagyobb rejtvénynek, amelyet tovább fogunk vizsgálni az új, regionális tudományos cet projektünk részeként.

Az éghajlati válság és a korallok számára jelentett hatalmas fehéredési események által okozott kockázatok különösen sebezhetővé teszik ezeket a zátonyokat. A most publikált eredmények bemutatják, hogy a delfinek mindennapi élete hogyan adhat reményt ezeknek és a rájuk támaszkodó közösségeknek.