Magyar kutatók is részt vesznek a világ első demonstrációs fúziós erőművének tervezésében

Vágólapra másolva!
Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) is részt vesz Európa első demonstrációs fúziós erőműve, a DEMO koncepciójának tervezésében. A DEMO az első olyan fúziós berendezés, amellyel a kutatók az évszázad közepére demonstrálni tudják, hogyan lehet 300–500 megawatt tiszta és biztonságos fúziós villamos energiát termelni hálózati felhasználásra.
Vágólapra másolva!

A program indítása alkalmából az EUROfusion konzorcium 2022. július 5-én tudományos rendezvényt szervezett Brüsszelben. A Horizon EUROfusion eseményen az előadók betekintést adtak az EUROfusion új, hétéves kutatási programjába, emellett bemutatták az európai fúziós ipar fejlődését és az új technológiák kifejlesztését célzó együttműködéseket.

A rendezvény egy éves sorozat első része, amelyen az EUROfusion konzorcium a fúziós kutatások terén elért európai előrehaladást, többek között a közelmúltbeli fúziós energiatermelési rekordot, valamint a jövőbeli fúziós erőmű hőháztartásával kapcsolatos eredményeket méltatta.

Magyarország képviseletében az EK vesz részt Európa és a világ fúziós kísérleti programjaiban, amelyekbe hazánk főként az EUROfusion konzorciumon keresztül kapcsolódik be. Az EK fúziós laboratóriumai az összes nagy fúziós berendezés kísérleteihez hozzájárulnak valamilyen módon.

Az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriuma több berendezéshez kapcsolódó kutatásokban is részt vesz, köztük az alábbiakban: JET, MAST-Upgrade (Egyesült Királyság), ASDEX Upgrade, Wendelstein 7-X (Németország), COMPASS (Csehország), KSTAR (Dél-Korea), EAST (Kína), JT-60SA (Japán), ITER (Franciaország), IFMIF-DONES (Spanyolország).

A DONES (DEMO Oriented Neutron Source) projekt keretében a szakemberek olyan anyagbesugárzási vizsgálatokat végeznek el, amelyek a DEMO tokamakban történő sugárkárosodás imitálására szolgálnak. Az anyagok vizsgálata ezáltal ipari méretű fúziós atomerőművekben létrejövő hatások vonatkozásában is lehetővé válik. A DEMO kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki munkák mellett a projekt központi elemének számító, az anyagok besugárzására szolgáló DONES Tesztcella koncepcionális tervezését is az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriumában végzik.

Forrás: ELKH

A fúziós energiatermelés fejlesztése

A fúzió az a folyamat, amelynek során a csillagok, így a mi Napunk is energiát termelnek. A fúzió tiszta, biztonságos és szinte kimeríthetetlen energiaforrás lehet a Földön. Segítségével óriási mennyiségű energia termelésére nyílhat lehetőség világszerte bőséges mennyiségben rendelkezésre álló üzemanyagok mindössze grammjaiból.

Az Európai Unió által az Euratom kutatási és képzési programján keresztül társfinanszírozott EUROfusion kutatási konzorcium az európai szakértőket a világ legátfogóbb, vezető fúziós kutatás-fejlesztési programjába tömöríti. A JET-től az ITER-en keresztül a DEMO-ig az Európai Fúziós Útiterv jelöli ki a konzorcium útját az ipari méretű fúziós erőművi technológia megvalósítása felé, ami a század közepére történhet majd meg.

Az EUROfusion közvetlenül támogatja a világméretű együttműködésben épülő fúziós kísérlet, az ITER megvalósulását, és az európai iparági szereplőkkel közösen dolgozik az első ilyen típusú demonstrációs fúziós erőmű, a DEMO kifejlesztésén. Az év elején az EUROfusion kutatói a Joint European Torus (JET, Culham, Egyesült Királyság) berendezésben felállították az egy plazmakisülésben előállított fúziós energia 59 megajoule-os új világrekordját, ezzel bemutatva a fúzióban rejlő lehetőségeket.