Számoljon fecskefészkeket!

füsti fecske, Hirundo rustica
Sarat gyűjtő füsti fecske (Hirundo rustica).
Vágólapra másolva!
Március elején már hírt adtunk róla, hogy az MME „Közösen a természetért!":  https://www.mme.hu/kozosen-termeszetert-nevvel-uj-palyazat-megvalositasat-koordinalja-az-mme névvel új projektet indított. Ennek fontos eleme, hogy a lakosság bevonását célzó adatgyűjtő rendszer és mobiltelefonos applikáció is készül, s figyelemmel kísérjük majd a kertekben, parkokban fészkelő madárfajok állományait, az etetőkre érkező téli vendégeket, a ház előtt fészkelő gólyacsaládok és a sárfészkeket szorgosan építő fecskék számának alakulását. –írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.
Vágólapra másolva!

Az adatgyűjtő alkalmazások fejlesztése tavasz óta zajlik, melynek első részében két olyan adatbázisunkat újítjuk meg, amelyeket 18 (Gólyafészek adatbázis: https://golya.mme.hu/index.php?p=db) ill. 12 éve (Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázis: https://fecskefigyeloadatbazis.mme.hu/oldalak/kezdolap) működtetünk, s ennek megfelelően rájuk fér egy alapos ráncfelvarrás. A két adatgyűjtő rendszer nem csak modern külsőt kap, de számos új funkciót is, valamint beépülnek a TURDUS: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mme.turdus mobil adatgyűjtő alkalmazásba, így a jövőben már a terepi felmérések során azonnal az adatbázisba kerülhetnek a megfigyelők által gyűjtött adatok és fotók.

Ahhoz, hogy az új adatbázisok elődjeikhez hasonló ideig működhessenek, hosszú ideig tartó fejlesztés vezet. Mivel a korábbi adatokat majd átemeljük az új nyilvántartásokba, fontos lépés a meglévő információk felülvizsgálata, kiegészítése, amiben minden madárbarát segítsége jól jöhet.

A gólyafészkek 2022-es felmérései már a végéhez közelítenek, hiszen a fiókák hamarosan kirepülnek a fészkekből. A fecskék első idei fészekaljai már a legtöbb helyen kirepültek, néhol már a második költések zajlanak vagy megkezdődnek hamarosan.

Sarat gyűjtő füsti fecske (Hirundo rustica). Forrás: http://www.gyurgyalagfigyelo.mme.hu/content/sargyujto-hely

Mielőtt a Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázist : https://fecskefigyeloadatbazis.mme.hu/oldalak/kezdolap „nyugdíjaznánk", arra kérjük a tettre kész önkénteseket, hogy látogassák meg az adatbázist, és nézzék meg, vannak-e a lakóhelyük környékén olyan fészkelőhelyek (családi- vagy társasházak, istállók, hidak stb.), amelyek szerepelnek már adatbázisunkban! (Jelenleg mintegy 4200 fészkelőhely adata van feltöltve.)

1. Ha talált olyan fészkelőhelyet a lakóhelyén vagy környékén, ami már szerepel az adatbázisban (biztosan azonosítható volt!), akkor határozza meg, hogy melyik fecskefaj költ vagy költött ott, majd számlálja meg a fészkeiket! Megfigyelései alapján azt is kérjük megadni, hogy mennyi a lakott fészkek száma, azaz hány pár költhetett az idén az adott építményen.

2. Ha a lakóhelyéről nincsenek még feltöltött fészkelőhely adataink, vagy szeretne továbbiakat felkeresni, akkor töltsön fel új helyeket, s számlálja meg ott a fészkeket!

Az adatbázisról a nyitó oldalon: https://fecskefigyeloadatbazis.mme.hu/oldalak/kezdolap egy videó is megtekinthető, de az űrlapok alatt olvasható útmutatók is segítik a használatot.

Előre is köszönjük a közreműködést!

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: https://www.mme.hu/)