Itt nézheti meg, hol lehet leadni a használt sütőolajat az országban

használt sütőolaj
A lefolyóba öntött sütőolaj nem csak zsírszörnyet képez és dugulást okoz, hanem az olaj a csatornahálózatban tett utazása végén az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet.
Vágólapra másolva!
Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy használt sütőolajat semmiképp sem szabad a lefolyóba önteni, mivel az több szempontból is káros. De akkor mégis mihez kell vele kezdeni? A helyes eljárás, ha a használt étolajat otthon külön gyűjtjük egy műanyag flakonban, majd az erre kijelölt gyűjtőpontokon leadjuk. Egyre többfelé lehet ilyen gyűjtőpontokat találni országszerte, ezért ebben a cikkben sorra vesszük őket, hogy mindenki könnyen megtalálhassa a hozzá legközelebbit! – hívja fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt bő fél évben megszaporodott azoknak a helyeknek a száma, ahol használt étolajat lehet leadni, ami egy fontos előrelépés. Magyarországon ugyanis évente 25-50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák, ennek azonban mindössze 2 százalékát gyűjtik vissza. Pedig nemcsak, hogy hasznos és értékes alapanyag a régi sütőolaj, ami így kárba veszik, de a lefolyóba öntve még káros is.

Miért ne öntsük SOHA a lefolyóba a sütőolajat?

Ahogy arról már korábban írtunk, az egyik probléma, hogy ha a használt olaj a csatornarendszerbe kerül, ott lerakódik a csövek falán, és mivel a zsír nem oldódik a vízben, majd folyamatosan újabb és újabb rétegek kerülnek rá, végül duguláshoz vezet.

A városok csatornáiban élő zsírszörnyek megszületéséhez is az olaj az egyik összetevő: a WC-be dobott nedves törlőkendők összetapadnak az olajjal és más szennyeződésekkel, és kész a baj. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem is olyan régen távolított el egy ilyen monstrumot a budapesti csatornahálózatból – a Pók utcai átemelőtelepénél kiemelt zsírszörnyről felvétel is készült, ami valóban elrettentő.

Egy körülbelül 7-8 méter hosszú, kígyószerű képződményt emeltek ki a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Pók utcai átemelőtelepénél, egy propellerszivattyú kábelére feltekeredve. A monstrum zsíros szennyeződésekből, főként nedves törlőkendőkből keletkezett. A szokatlan formájú zsírszörny néhány hónap alatt jöhetett létre, kollégáinknak pedig több órájába telt, mire kiszabadították a kábelt a zsírszörny fogságából – adta hírül a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/hatalmas-zsirszornyet-talaltak-a-budapesti-szennyvizben/

Azonban ez csak a kezdet. Az olaj a csatornahálózatban tett utazása végén az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet.

A háztartási szeméttel elegyítve nehezen lebontható anyagként hulladéklerakóba kerül, holott

• a használt sütőolaj 100%-ban újrahasznosítható.
• A szelektíven gyűjtött és megfelelő helyen leadott mennyiség 90%-ából biodízel, 10%-ából biogáz képződik.
• Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.

A lefolyóba öntött sütőolaj nem csak zsírszörnyet képez és dugulást okoz, hanem az olaj a csatornahálózatban tett utazása végén az élővizekbe jutva a használt sütőolaj a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/hol-lehet-leadni-a-hasznalt-sutoolajat-az-orszagban/

Ez végre nem zöldre festés

A használt sütőolaj visszagyűjtése, illetve az, hogy a lenti cégek biztosítják erre a helyet és a megoldást, határozottan örvendetes lépés. Különösen annak fényében, mennyi látszat- vagy félmegoldás kap mostanában sokkal nagyobb hírverést, milyen szinten tarol a zöldre festés mind a vállalati kommunikáció, mind a termékek piacán.

Milyen formában lehet leadni a használt sütőolajat?

Miután kihűlt, a használt sütőolajat egyszerűen egy jó záródó műanyag flakonba öntjük. Amikor a flakon megtelt, a legközelebbi gyűjtőpontra érdemes elvinni, és bedobni a kihelyezett tárolókba.


Hol lehet leadni a használt sütőolajat?

1. MOL benzinkutak

A leghosszabb ideje talán a MOL töltőállomásain lehet leadni a használt sütőolajat. Jelenleg Szegedtől Kazincbarcikáig 65 benzinkúton lehet leadni a fáradt olajat. Hogy melyeken, azt a MOL központi weboldalán sajnos iszonyú nehéz megtalálni.

1. Kattintson a Töltőállomás-kereső ikonra.
2. a lenyíló ablakban kattintson a Összes töltőállomás listájára.
3. itt a Termékek és szolgáltatások menüsorban kell kikeresni a Fáradt olaj átvétel ikont (egy kis körkörös háromszögben egy csepp látható rajta), erre rákattintva legördül a lista az átvevőpontokkal.

2. COOP-üzletek

Szintén hosszú ideje foglalkozik a használt sütőolaj visszagyűjtésével a COOP áruházlánc. Az ő weboldalukon egy kis odafigyelést igényel a keresés, de ez sem nagy ördöngösség.

1. Először be kell kattintani a keresés mezőbe,
2. itt feljövő a Részletes keresés feliratot kell bekattintani.
3. A legördülő menüben a Szolgáltatások pont alatt utolsó helyen találjuk a COOP olajpontokat.

3. Aldi

Tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy ALDI Magyarország a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel való együttműködésének kibővítése keretében bizonyos áruházainál sütőolajgyűjtőket helyez ki. Tavaly év végén 20 áruház bejáratához kerültek ki a tárolók, majd a telepítési folyamat végén a 152-ből 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj. Bár az üzletkeresőben még nem lehet erre a szolgáltatásra szűrni, tekintve, hogy az üzletek kétharmadánál van gyűjtő, nagy eséllyel találkozhatunk ezekkel, ha ALDI-ba megyünk.

4. Lidl

A Lidl 2022 áprilisában csatlakozott a használt sütőolajat gyűjtők sorába, és kezdte el a cég a gyűjtőpontok telepítését. Elsőként az alábbi hat üzletükhöz kerültek ezek ki.

• Dorog, Bányász körönd Hrsz.1732/98
• Tatabánya, Győri út 31.
• Dunaharaszti, Némedi út 102/A
• Székesfehérvár, Mártírok útja 11.
• Budapest, Fehérvári út 211.
• Budapest, Régi Fóti u. 1.

5. Tesco áruházak

Szintén idén áprilisban tett közzé nyilatkozatot a Tesco, hogy megkezdik a használt sütőolaj-visszagyűjtést. Ők tesztjelleggel 8 áruházukban biztosítják ezt a lehetőséget a környezetért tenni vágyók számára. Így tavasz óta az alábbi Tesco üzletekben lehet ezt megtenni:
• Zalaegerszeg,
• Sopron,
• Győr,
• Paks,
• Budaörs,
• Cegléd,
• Budapesten a Fogarasi úti, valamint
• a budapesti Andor utcánál található áruház.


6. Lukoil

A MOL mellett a Lukoil 11 töltőállomásán is leadható a sütés-főzés során keletkező használt étolaj újrahasznosítás céljából. A lukoil.hu-n sajnos sokmindenre lehet szűrni, de Ezek az alábbiak:

Bács-Kiskun megye:

6085 Fülöpszállás, Hármaspuszta 9. (52. sz. főút)

6000 Kecskemét, Kurucz tér

Békés megye:

5561 Békésszentandrás, 44-es út 68. km.
Budapest:
1173 Budapest, Esztena u. 1.

Csongrád megye:
6727 Szeged, Algyői út 74.

Győr-Moson-Sopron megye:
9099 Pér, Fehérvári út 25.

Jász-Nagykun-Szolnok megye:
5430 Tiszaföldvár, Kunszentmártoni út 1.

Pest megye:
2085 Pilisvörösvár, 10. sz. főút
2310 Szigetszentmiklós, Csepeli út

Somogy megye:
8600 Siófok, Töreki út 1.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:
4553 Apagy, 41-es főút/Béke út 55.

Minden infó egy helyen

Hazánkban 1990 óta foglalkozik sütőolaj újrahasznosítással a Biofilter Zrt., számos gyűjtőpont is velük áll kapcsolatban, így ők felelnek a leadott olaj újrahasznosításáért. Az adataik alapján jelenleg a használt étolajnak nagyjából a 7%-a származik a lakosságtól, de a céljuk, hogy ez a közeljövőben 10-15% legyen.
Ennek eléréshez szükséges, hogy minél több helyen legyen lehetőség leadni a használt olajat, és az is, hogy mindenki gyorsan megtalálhassa a hozzá legközelebbi pontot. Ebben segít a Biofilter interaktív térképe : https://biofilter.hu/gyujtopont-kereso, amelyen egyszerűen lehet böngészni a leadópontok között. Csak a címet, irányítószámot kell beírni, és máris látszik az összes fellelhető leadópont az élelmiszerboltoktól a benzikutakon át a hulladékudvarokig.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete: https://tudatosvasarlo.hu/)