Óriás tőrösdarázs bukkant fel a Csorvási löszgyepen

óriás tőrösdarázs, Megascolia maculata
Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata). Fotó: Palcsek István Szilárd
Vágólapra másolva!
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy óriás tőrösdarazsat figyeltek meg a napokban a Csorvási löszgyepen. Ez a védett rovar külsőre ijesztőnek tűnhet ugyan, de nem agresszív, teljesen veszélytelen. - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

A zömök testfelépítésű óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb hártyásszárnyú rovarfaja. A nőstény példányok akár az 5 cm-t is elérhetik. Melegkedvelő, mediterrán elterjedésű fajról van szó, amely az éghajlatváltozással összefüggésben, hazánkban is egyre gyakoribb. Alapszíne fekete, s a potrohán négy nagy, sárga folt van.

Az óriás tőrösdarázs a szintén nagyméretű lódarázstól eltérően nem családokban él, hanem magányos életmódot folytat. Csupán a párzási időszakban lehet látni több példányt egyszerre, ilyenkor a hímek tömegesen keresik a nőstényeket.

A hímek repülési ideje csupán néhány hétig tart, a nőstények viszont egészen szeptemberig élnek, keresik a peték elhelyezésére alkalmas, lemezescsápú bogárfélék lárváit. Elsődleges gazdaállatuk az orrszarvúbogár és a különféle cserebogárfajok, valamint a szarvasbogár. Ezek a gazdabogarak elsősorban korhadó fák törzsében helyezik el lárváikat. A nőstény óriás tőrösdarazsak ásótüskés lábaikkal utat kaparnak maguknak az elrejtett lárvákhoz. Nem ölik meg, csak megbénítják a lárvákat és rájuk teszik a petéiket.

Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata). Fotó: Palcsek István Szilárd Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/orias-torosdarazs-bukkant-fel-a-csorvasi-loszgyepen-647

Amikor aztán az óriás tőrösdarazsak lárvái kikelnek, először kívülről kezdik el fogyasztani a gazdabogarak lárváit, majd belefúrják magukat és belülről is elfogyasztják azokat.

Odabent egy gubót szőnek maguk köré, így telelnek át, majd tavasszal előbújnak. Az imágók, azaz a gubóból előbújó, kifejlett darazsak a dús virágzatú, bő nektárú növényeket keresik, azokon táplálkoznak. Fontos megjegyezni, hogy ily módon hasznos beporzó rovaroknak is bizonyulnak.

Igazgatóságunk munkatársai a Csorvási löszgyepen csupán egyetlen, magányos példányt figyeltek meg. Óriás tőrösdarazsak azonban a városi parkokban, nagyobb kertekben is előfordulhatnak. Sokan félnek tőlük, mert nagytermetűek, ráadásul fullánkjuk is van, de egyáltalán nem agresszívak, inkább „szelíd óriások", teljesen ártalmatlanok.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.kmnp.hu)