Egyre több embert marnak meg egzotikus kígyók

gaboni vipera mérges kgyó
A gaboni vipera az egyik legveszélyesebb mérges kgyó
Vágólapra másolva!
Növekszik az egzotikus kígyómarások száma az Egyesült Királyságban. A szakértők emitt kutatni kezték a néha rejtélyes esetek hátterében álló eseményeket. Úgy vélik, a növekvő esetek számának kiváltó oka, hogy a tilalmak ellenére a szigeten élők egyre több, nem őshonos kígyót tartanak otthon házikedvencként.
Vágólapra másolva!

A Clinical Toxicology folyóiratban publikált, új tanulmány összesen 321 egzotikus kígyómarást regisztrált 300 különböző egyeden 2009 és 2020 között, ami 68 különböző fajt jelentett. Ez évente átlagosan harmincnak felel meg.

Összehasonlítva: 2004 és 2010 között ez a szám még csak 133 volt, tehát átlagosan 22.

A kutatók az Egyesült Királyság Nemzeti Mérgezési Információs Szolgálatához (NPIS) beérkezett, kígyómarással kapcsolatos lekérdezések nyilvántartásából gyűjtötték össze. A tanulmányhoz használt adatok nem tartalmazzák a keresztes vipera (Vipera berus), az egyetlen, az Egyesült Királyságban őshonos mérgező kígyó marására vonatkozó kérdéseket, illetve az olyan eseteket, amikor a kígyó kiléte ismeretlennek bizonyult.

A gaboni vipera az egyik legveszélyesebb mérges kgyó Forrás: AFP/Joel Saget

– mondta David Warrell, az Oxfordi Egyetem a trópusi orvoslás professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Bár sok mérgező faj birtoklásához különleges engedély szükséges, ismert tény, hogy néhányan illegálisan tarthatják ezeket a kígyókat, ami azt is jelenti, hogy az egzotikus kígyók marásából származó sérülések valós számát alábecsülhetjük.

A 300 érintett személy között 72 gyermek (17 éves vagy fiatalabb), 13 öt éves vagy annál fiatalabb volt, de egyikük sem szenvedett súlyos sérüléseket. A legtöbb marás, összesen 207, tehát az esetek csaknem kétharmada férfiaknál történt.

Keresztes vipera /Vipera berus/ (illusztráció). Forrás: Biosphoto via AFP/Berndt Fischer

A marások 15 esetben okoztak súlyos sérüléseket, köztük egyetlen halálesetet: egy hüllővédő tragikus esetéről van szó, aki egy királykobra marása után hunyt el, de korábban túlélte egy keleti zöld mamba marását.

Becslések szerint ma száz háztartásból körülbelül egyben találhatunk kedvtelésből tartott kígyót. A most közreadott jelentés jelzi az ilyen állatok fogságban tartásával járó veszélyeket – még akkor is, ha ezek a harapások összességében továbbra is ritkán fordulnak elő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ma több mint 250 mérges kígyófajt tart számon „orvosi szempontból fontosnak", a marásuk okozta várható sérülések miatt.