Új szintre lép az állatokról emberekre terjedő fertőzések kutatása

tudomány
A cél a tudományos kutatásáok világának népszerűsítése
Vágólapra másolva!
Növekedhet a virológiai laboratóriumi egység kutatási teljesítménye és kutatás-fejlesztési tevékenysége a Pécsi Tudományegyetem (PTE), Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (VNL), de szélesedhet a hazai és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele is egy pályázatnak köszönhetően – tájékoztatta szerkesztőségünket a VNL. Ahogy arra rámutattak, a fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára.
Vágólapra másolva!

Komplex virológiai kutatást végeznek

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium elsődleges kutatási területe az állatokról emberekre terjedő, úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium tájékoztatása szerint ezen kórokozók a legtöbb esetben súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzéseket is képesek okozni, éppen ezért

a vizsgálatok igen magas szakmai kompetenciát és megfelelő laboratóriumi infrastruktúrát igényelnek.

Hangsúlyozták: a most elnyert pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység egyedüli hazánkban, hiszen minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére.

A pécsi laboratórium egyedülálló biológiai biztonsági szinttel rendelkezik Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

– hangsúlyozták a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársai. – Kutatócsoportunk az alapkutatásokon kívül, számos alkalmazott kutatási projektben is részt vesz, amelyek célja, a humán diagnosztikában, az orvosi, betegellátási gyakorlatban is alkalmazható tesztek, potenciálisan antivirális hatóanyagok fejlesztése, tesztelése.

Hozzátették: az antivirális gyógyszerek közvetlenül a vírus ellen, vagy közvetett módon, a gazdaszervezet antivirális immunválaszának kiváltásával hathatnak.

A célzott oltóanyag-fejlesztési programok mellett elengedhetetlen az új vírusellenes szerek folyamatos fejlesztése.

És mivel a pécsi laboratórium egyedülálló biológiai biztonsági szinttel rendelkezik, ezért részt tud venni az ilyen irányú alkalmazott kutatásokban, ezzel is emelve a hazai kutatás-fejlesztési irányokat a mikrobiológia területén.

Elengedhetetlen a kórokozók megismerése

A pécsi szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a felbukkanó fertőző betegségek rendkívül komoly és komplex kihívást jelentenek az emberiség, de főként a globalizált világrend és gazdaság számára. Az elmúlt évtizedek során több járvány is megjelent az emberi populációban, számos esetben vadállatok közvetítésével.

– emelték ki. – Fontos cél a jelentős vírusgazdák, az úgynevezett „gén-poolok" hordozóinak megismerése, elsősorban a denevérek és rágcsáló által hordozott vírusok kimutatása.

A pécsi kutatócsoport az alapkutatásokon kívül, számos alkalmazott kutatási projektben is részt vesz Forrás: PTE/Csortos Szabolcs

Hozzáfűzték: szintén jelentős feladat a klímaváltozás és emberi hatások miatt jelentkező betegségek felismerése; ilyenek például az ízeltlábú vírusvektorok (többek között csípőszúnyogok, kullancsok, lepkeszúnyogok) által terjesztett vírusok felismerése. Ahogy arra rámutattak,

a betegséghordozó ízeltlábúak folyamatos vizsgálata, ökológiai és mikrobiológiai célzatú monitorozása elengedhetetlen a járványos helyzetek kockázatának reális becsléséhez.

További kiemelt cél a tranzitbetegségek vizsgálata, hiszen számos vírus rendelkezik földrészeken átnyúló mintázattal, amelyben komoly szerepe lehet az emberi aktivitásnak, vagy olyan állatok természetes mozgásának, mint a vándormadarak. A vizsgálati téma ezen betegségek megértését és korai felismerését is szolgálja.