Jeges világ mellett repült el a Juno űrszonda

Europa
A Jupiter Europa nevű holdja felszínét jégpáncél borítja. A jégkéreg alatt azonban folyékony víz alkotta óceánt tételeznek fel a tudósok FORRÁS: NASA/JPL/TED STRYK
Vágólapra másolva!
Egészen közel repült el csütörtökön a Jupiter jeges holdja, az Európa mellett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Juno űrszondája. Az elmúlt húsz évben most közelítette meg a legjobban egy űrszonda a holdat: mintegy 357 kilométerre.
Vágólapra másolva!

Az Európa fagyos felszíne alatt óceán húzódhat, s a tudósok azt remélik, hogy a Föld méretéhez hasonlító bolygón az űrszonda képes lesz észlelni a vízcsóvákat, amelyek a hold felszínéről törnek fel.

- írta közleményében Scott Bolton, a Juno missziójának vezető tudósa, aki a San Antonió-i Délnyugati Kutatóintézetben dolgozik. John Bordi, a NASA kaliforniai Sugárhajtómű Laboratóriumának (JPL) misszióvezető-helyettese elmondta: arra számít, hogy az űrhajó "elég gyorsan fog elszáguldani" az Európa mellett, másodpercenként mintegy 23,6 kilométeres relatív sebességgel.

A Juno által készített képeket pénteken lehet megtekinteni - közölte az amerikai űrhivatal (NASA).
Az űrszonda megfigyeléseit felhasználják a NASA 2024-ben induló Europa Clipper missziójának megtervezéséhez.

A Juno felvétele az Europáról Forrás: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS

Az Európai Űrhivatal (ESA) jövőre felszálló űrszondája, Jupiter Icy Moons Explorer, vagy más néven Juicea szintén közelről akarja megvizsgálni az Európát. Az Európát mindeddig a NASA Galileo űrszondája közelítette meg a legjobban, amikor 2000-ben 351 kilométeres távolságban szállt el mellette.

A 2011-ben útjára indított Juno 2016 óta kering a Naprendszer legnagyobb, 143 ezer kilométer átmérőjű bolygója körül. Információkat gyűjt a légköréről, felszíni szerkezetéről, belső mágneses mezejéről és a körülötte lévő régióról. A NASA tavaly újabb négy évvel, 2025-ig hosszabbította meg a missziót.

(MTI/AP)