Svájc eltűnő gleccserei veszélyeztetik Európa vízkészletét

svájci Alpok, gleccserek
A globális hőmérséklet emelkedése a svájci Alpok gleccsereinek zsugorodását okozzák.
Vágólapra másolva!
A svájci gleccserek több, mint fele eltűnt kevesebb, mint 100 év alatt, és az idei hosszú, forró nyár gyorsította az olvadást, ezt mutatja egy új tanulmány. - hívja fel a figyelmet a BBC tudomány magazinja.
Vágólapra másolva!

A gleccserek létfontosságúak Európa vízkészletének. Most az alpoki közösségek aggódnak jövőjük miatt.

Svájcban, tengerszint felett 3.000 méteren az ember arra számít, hogy jeget lát. De Les Diablerets falu felett, ahol a sífelvonó társaság, a Glacier 3000 működik, most hatalmas csupasz szikla terület van.

Két gleccser, a Tsanfleuron és a Scex Rouge már széthasadt, felfedve a több ezer év alatt nem látott talajt. „Valószínűleg mi vagyunk az első emberek, akik itt sétálnak." – mondja Bernard Tschannen, a cég üzemeltetője.

Mr. Tschannen figyeli, ahogy Svájc egyik vonzereje eltűnik a szeme előtt. A látogató turisták az Eigertől a Matterhornig a Mont Blancig láthatók. Ők szintén, mostanáig, ősi, kék, mérföldnyi gleccsereken sétálhattak át.

Bernhard Tschannen a Glacier 3000 vezérigazgatója: "Egyfajta gyámoltalanságot érzek. Ha az összképet nézzük...ez egy nagyon szomorú dolog." Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-62689707

A szikla, sár, és a pocsolyák felteörték a jeget. A változás drámai. Amikor felépítették ezt a libegőt 23 évvel ezelőtt, 7 méterre bele kellett mélyedniük a jégbe. Most nagyon összezsugorodott a jég.

A tudósok évek óta monitorozzák az alpoki gleccserek zsugorodását. Egy a svájci műszaki egyetem, a Zurich's Federal Institute of Technology és a Svájci Szövetségi Tájvédelmi Hivatal (Swiss Federal Office for Landscape) kapcsolódó tanulmánya összehasonlította a gleccserek topografikus képeit az 1930-as évektől az utóbbi 10 évig.

A ténymegállapítások összhangban vannak azokkal a régóta fennálló bizonyítékokkal, miszerint Európa gleccserei zsugorodnak, és hogy közvetlen kapcsolat van a jég vesztés és a globális felmelegedés között.

A jégsapkák különösen érzékenyek a hőmérséklet változásokra, tehát ha a Föld melegszik, a gleccserek észlelik először, és olvadással reagálnak.

Mauro Fischer a Berni Egyetem glaciológusa felelős a Tsanfleuron és Scex Rouge monitorozásáért. Minden tavasszal jégmérő rudakat telepít és ellenőrzi őket rendszeresen nyár és ősz folyamán. Amikor júliusban ment ellenőrizni, sokkot kapott.

A rudak teljesen kiolvadtak a jégből, és a földön feküdtek. Azt mondja jég mérései nagyon messze túl voltak azon amiket valaha mértek a gleccserek monitorozásának kezdete óta,

lehet hogy háromszor több a tömeg veszteség egy év alatt, mint az utóbbi 10 év átlaga.

Az olvadás veszélyt hoz magával. A híres Zermatt üdülőben, a Matterhornhoz vezető utaknak be kellett zárniuk, mert ahogy a gleccserek olvadnak a jég által valaha összetartott sziklák instabillá válnak.

Richard Lehner, egy Zermatt hegyi vezető, mint apja és nagyapja volt ő előtte, kevesebb időt töltött mászással idén nyáron, és többet a kockázatos utak javításával, vagy átirányításával. Emlékszik, amikor át tudott sétálni a Gorner gleccseren. Többé ezt már nem lehet.

A hegyeken olvad a permafroszt.

Több a szakadék a gleccsereken, mert nincs elég téli hó, és ez a munkájukat nehezebbé teszi. Többet kell gondolni a kockázatkezelésre.

Az olvadó gleccserek feltárnak régóta tartott titkokat is. Idén nyáron, egy 1968-ban lezuhant repülőgép roncs bukkant fel az Aletsch gleccserből. Az évtizedek óta eltűnt, a jég által tökéletesen konzervált mászók testét szintén felfedezték.

Egy kis repülőgép roncs fedetlenné vált az olvadó jég miatt. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-62689707

De a jégveszteség következményei jóval szélesebbek, mint a helyi turizmus károsodása, vagy elveszett mászók megtalálása.

A gleccserekre gyakran Európa víztornyaiként utalnak. Raktározzák a téli havat, és nyár folyamán finoman felszabadítják, ellátva vízzel Európa folyóit és a terményeit és hűtik nukleáris erőműveit.

Már ezen a nyáron, Németországban a Rajna menti áruszállítás meg lett szakítva, mert a vízszint túl alacsony a nehezen megrakott uszályoknak. Svájcban haldokló halak mentettek sietősen a folyókból, amelyek túl sekélyek és túl melegek. Franciaországban és Svájcban a nukleáris erőművek kapacitását csökkenteni kellett, a korlátozott hűtővíz miatt.

Samuel Nussbaumer World Glacier Monitoring Service szolgálat munkatársa ez annak egy jele, ami következik.

Azt mondja, hogy a jelenlegi vázolások azt sugallják, hogy az évszázad végére az egyetlen jég maradvány magasan a hegyekben lesz: „3.500 méter felett még lesz némi jég 100 éven belül. Tehát, ha ez a jég eltűnik, nem lesz semmi víz többé."

A Glacier 3000 népszerű turista célpontnl a jégtömbök védő burkolatba lettek csomagolva. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-62689707

A Glacier 3000-nél Bernhard Tchannen elkezdte becsomagolni védő burkolattal a maradvány jég egy részét, hogy lassítsa az olvadást. Azt mondja, hozzá járulhatnak, hogy talán egy kicsit kevésbé gyorsan olvadjon, de úgy véli, teljesen megállítani nem tudják, legalábbis nem ezen a magasságon.

Zermattban Richard Lehner nagyszülei régebben reménykedtek, hogy a gleccserek nem fognak túl messzire terjedni a völgybe és befedni a legelőket. A 19. században olyan sok jég volt, hogy a szegény svájci közösségek lefaragtak belőle részeket és eladták elegáns párizsi hoteleknek, hogy hidegen tartsák a pezsgőt.

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/news)