Minden korábbinál jobban fogy az egyik legnagyobb tiroli gleccser

gelccser
Könnyen lehetséges, hogy 2100-ra teljesen jégmentessé válik az Alpok
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál gyorsabban olvad az egyik legnagyobb tiroli gleccser, a már több mint 100 éve módszeres megfigyelés alatt álló Hintereisferner.
Vágólapra másolva!

1952 óta mérik a gleccser jégveszteségét

Az Ötz-völgyi jégmező idén tömegének öt százalékát veszítette el, ami 20 millió köbméter vizet, Innsbruck város húszhavi ivóvízfogyasztásával egyenlő mennyiséget jelent.

Könnyen lehetséges, hogy 2100-ra teljesen jégmentessé válik az Alpok Forrás: Thinkstock

Az Alpok egyik legbehatóbban vizsgált gleccserére az elmúlt télen mindössze két méter hó hullott a szokásos három méter helyett, nyáron pedig minden idők második legmagasabb hőmérsékletét jegyezték fel a térségben - közölte pénteken az Innsbrucki Egyetem.

A gleccser tömegére vonatkozóan 1952 óta állnak rendelkezésre részletes adatok,

2016 óta pedig naponta szárazföldi lézerszkennerrel világítják át, ami a világon egyedülálló módon valós időben mutatja a változásokat.

Rendszeressé válhatnak az évi ötszázalékos jégveszteségek

A gleccser idén mért rekordszintű olvadása az ember okozta klímaváltozás egyértelmű jele - mondta Rainer Prinz, az Atmoszféra- és Krioszfératudományi Intézet jég és klíma munkacsoportjának tagja.

A Keleti-Alpokban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban nő, ezért kevesebb a hó is Forrás: Pixabay

A kutatók azt jósolják, hogy a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az ötszázalékos jégtömegvesztések, és 10-20 év múlva már csak fele lesz meg a Hintereisfernernek, amely jelenleg mintegy hét négyzetkilométernyi területet fed le. Ausztriában 900 gleccsert tartanak számon.

(Forrás: MTI/dpa)