Miért nőnek ilyen nagyra a nők mellei?

Woman with big boobs measuring her bust Adult Attractive Female Beautiful Beauty Bra Breast Breast Implant Chest Cleavage Close-up Female Full Glamour Inch Instrument of Measurement Large Large Build Lingerie Measuring Muscular Build Overweight Perfection
Photo of woman with big boobs measuring her bust with yellow measurement tape, isolated on white background.
Vágólapra másolva!
Több mint 5000 emlősfaj él ezen a bolygón, a méretes és állandó mellek azonban csak egyetlen fajra, a Homo sapiensre jellemzőek. Egyesek szexinek nevezhetik ezt az anomáliát, de felvetődik a kérdés is: miért ilyen nagyok a nők mellei? Evolúciós hibáról van szó, vagy valamilyen praktikus ok áll a háttérben?
Vágólapra másolva!

Minden más emlősnél a peteérés vagy a szoptatás során alakulnak ki ideiglenes mellek. Alapvetően a tejtermelés a céljuk. Amint a tej elfogy, a mellek eltűnnek. De ez nem így van az emberek esetében; a nők mellei a pubertás során alakulnak ki, nem pedig a terhesség alatt. Tehát az evolúciónk egy bizonyos pontján valami megváltozott. Kérdés miért?

Tim Caro biológus például 1987-ben hét létező elméletet vizsgált meg. Az egyik szerint a mellek lehetővé tették a csecsemők számára, hogy édesanyjuk csípőjén kapaszkodva szopjanak, ezzel az anyák kezei szabaddá váltak, és több dolgot tudtak egyszerre csinálni. E teória ugyanakkor nem magyarázza, hogy a szoptatási szakasz befejezése után miért maradnak továbbra is ilyen nagyok a mellek.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/kopitinphoto/Kopitin Georgiy

A felegyenesedés következménye?

Talán a legnépszerűbb elképzelést először Charles Darwin vetette fel, majd Desmond Morris zoológus vizsgálta meg 1967-ben megjelent "A meztelen majom" című könyvében. Ebben Morris arról írt, hogy a mellek valójában szexuális szimbólumok; amikor őseink elkezdtek felegyenesedve járni, a nemi szerveket már nehezebben lehetett észrevenni.

Ennek következtében a hímek nem tudtak dönteni a nőstény ivarérettségéről, viszont a nagyobb mellek már elegendő információt nyújtottak számukra.

Ez az elmélet tehát magyarázza, miért kezd el serdülőkorban növekedni a nők melle, azt viszont nem, hogy miért marad meg a menopauza után is.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/kaspiic/Grinvalds

Állandó forma

A nők mellei sokkal több zsírszövetet tartalmaznak, mint más emlősfajok nőstényeinek mellei.

Ez azért fontos, mert a zsír kitölti a mellszövetet, és állandó formát ad a kebleknek.

Az állatok esetében a tejtől duzzadnak meg az emlők, és miután a szoptatás véget ér, elveszítik formájukat.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/kaspiic/Grinvalds

A hátrányok

A nagy melleknek azonban nem csak előnyei, hátrányai is akadnak bőven. Az emberi mellek olyan nagyra nőhetnek, hogy hát- és mellkasi fájdalmat okozhatnak. Ezért dönt számos nő a mellkisebbítő műtét mellett. Az említett kellemetlenségek azonban eltörpülnek a rák jelentette veszélye mellett.

A statisztikák szerint a nők körében világszerte a mellrák az egyik vezető halálos rákbetegség. Évente nagyjából 1,5 millió nőt érint, csak 2015-ben 570 000 nő halt meg benne. Érdekesség, hogy több kutatás szerint a mellrák alig érinti más főemlősök nőstényeit. Ennek két oka lehet.

  • Az egyik, hogy az ember hosszú ideig él, és ez az idő elég ahhoz, hogy daganat alakuljon ki a mellében.
  • A másik, hogy a méretesebb állandó mellszövet nagyobb teret enged a tumor kialakulásának.

A rák gyakrabban fordul elő a gyorsan osztódó szövetekben. A sejtek születésekor és pusztulásakor, a sejtcikluson belül gyakran előfordul, hogy a DNS-javító mechanizmus hibát vét, az érintett sejt pedig kontrollálhatatlan, rákos sejtté válik.

Forrás: AFP

Mivel az emlőszövetek gyors ütemben osztódnak, nagyobb lehetőség van a hibák elkövetésére.

Ez magyarázhatja, hogy miért csökkenti mindkét mell eltávolítása legalább 95 százalékkal a nők mellrákkockázatát.