Ebbe a római kori villába komoly központi fűtést építettek

római villakomplexum
A római kori villakomplexum melett egy fürdőházat és egy úgynevezett hipokausztrendszert is feltártak
Vágólapra másolva!
A Kenti Régészeti Társaság régészei egy római kori villakomplexumot, valamint egy fürdőházat és egy úgynevezett hipokausztrendszert tártak fel a kenti Trosley közelében. A villát először a Google Earth Images segítségével azonosították, ami felfedte azokat a jelöléseket, amelyek körvonalazták a hely lineáris jellemzőit.
Vágólapra másolva!

A Kenti Régészeti Társaság önkéntesekkel együttműködve tárta fel egy közösségi ásatási projekt részeként a villa főépületének falalapjait, valamint egy pillért – az úgynevezett pilae-vermet – és egy részben ép, úgynevezett hipokausztrendszert (korai központi fűtési rendszer a római korban), amit egy szomszédos fürdőházban használtak.

– mondta Richard Taylor az ásatást vezető régész, a helyszín igazgatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A fűtési rendszer működtetése drága volt és folyamatos tüzelőanyag-ellátást, tehát tűzifát és munkaerőt igényelt.

Hozzátette: a rendszer azon az elven működött, hogy a forró gázok a fürdőházon belül zárt légtérben keringenek. A római-britek valószínűleg burkolt csempét használtak a padlójukhoz és kerámiacsempét a falakhoz;

az épület belsejének lezárása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megakadályozzuk a füst és a káros gázok bejutását a szobákba.

A római kori villakomplexum melett egy fürdőházat és egy úgynevezett hipokausztrendszert is feltártak Forrás: Kent Archaeological Society

A rendszer meleg és hívogató tereket biztosított a megfelelő működés esetén. A költségek és a tüzek kezeléséhez szükséges munkaerő miatt azonban csak a gazdagok villáira és a középületekre korlátozódott, ami arra utal, hogy

a villa lakói magas rangú gazdálkodók lehettek.

A közösségi feltárás során számos műtárgyat is feltártak, köztük egy amfora alakú övdíszt (időszámításunk szerint 375 körül), egy kis római-brit kulcsot, két 4. századi érmét, egy kerámiát és falvakolatot a fő villaépületből, amelyek néhány darabja még élénk színeket mutat.

– magyarázta Taylor. – Az in situ talált kerámiák és érmék keltezése alapján úgy becsüljük, hogy a villa az időszámításunk szerint a 3–4. századból származik, azonban nem ezek a római-brit farmerek voltak az első lakók a környéken.

A szakemberek szerint a közeli Coldrum Long Barrow jelenléte azt jelenti, hogy a közeli földek egy részét valószínűleg évezredekig művelték, mielőtt a villa megjelent volna. A település tehát mintegy 5000 éves múltra tekint vissza.