Szőlőből készíthetnek zöld és a pink gint hazánkban

pink gin
Ilyen pink gin is készülhet hazánkban
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciumban valósítja meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása" című projektet. A szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztenek ki innovatív technológiák szőlőfeldolgozásra alkalmazásával három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket, amelyek a projekt végére elérik a forgalomba hozatali minőséget. Ahogy arra a hozzánk eljuttatott közleményben rámutattak, ezzel a csökkenő borfogyasztás indukálta problémát, a meglévő nagyértékű magyar szőlőkincs parlagon hagyása helyett új felhasználását kívánják elérni, új piaci szegmensek bevonásával.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a pécsi szakemberek rámutattak, elő szeretnék segíteni az elmúlt évek során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problematikájának megoldását a nagy szőlőmennyiségek alternatív felhasználásával: a szőlőt új, extra illatos, világszínvonalú gintermékek előállításához fogják felhasználni, ennek technológiáját jelen projekt keretében kutatják és hozzák létre.

– írták a közleményben a PTE szakemberei.

Ilyen pink gin is készülhet hazánkban Forrás: Pinterest

Hozzátették: az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is. Emellett kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké. Széleskörű kutatást terveznek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.

A szőlőlevél és a magok felhasználására a ginek fűszerezésekor nem találtak hazai vagy külföldi példát, így ez a kutatás minden tekintetben úttörőnek számít.

A projekt eredménye három egyedi karakterű kereskedelmi forgalomba kerülő gin és az előállításukhoz szükséges gintechnológia: ezek a "zöld gin", a "pink gin" és a "piros gin".

Az egyetem tájékoztatása szerint a cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát tervezik végrehajtani, melyek célja a hagyományos szőlőfajták és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajták összehasonlítása gin alappárlat készítése céljából. Ezen felül innovatív szőlőfeltárási módszerek bevonását tervezik, az erjesztés és a lepárlás pontos paramétereinek definiálását, valamint a hagyományos ginfűszerek mellé a szőlő egyéb részek használatának bevezetését.