Veszélyeztetett státuszba sorolnák át a Nagy-korallzátonyt

Nagy-korallzátony
Agykorall a Nagy-korallzátonyon
Vágólapra másolva!
A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió. Mint a hétfőn közzétett jelentésben figyelmeztetnek: gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül a világ legnagyobb korallzátonya veszélyben van.
Vágólapra másolva!

1981 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján

Az UNESCO és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tisztviselői márciusban tíznapos látogatást tettek a Nagy-korallzátonynál, hogy felmérjék az állapotát. Az Ausztrália északkeleti partvidékén lévő korallzátony 1981 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Agykorall a Nagy-korallzátonyon Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Roberto Rinaldi

A jelentés szerzői szerint Ausztrália szövetségi kormányának és Queensland regionális hatóságainak a nemzetközi erőfeszítésekkel összhangban jelentősebb károsanyagkibocsátás-csökkentési célokat kellene elfogadniuk.

Az ausztrál Nagy-korallzátony a földkerekség leghatalmasabb biogén zátonyegyüttese Forrás:Elter Károly

A jelentés megállapította, hogy a tömeges korallfehéredés megállítására és a zátony vizének tisztántartására tett közelmúltbeli erőfeszítések nem voltak elég gyorsak és hatékonyak.

Komoly erőfeszítéseket igényel a további romlás megállítása

Az ausztrál szövetségi illetékesek és a regionális hatóságok visszajelzéseit is megvizsgálják, mielőtt az UNESCO hivatalos javaslatot tenne a Világörökségi Bizottságnak

a veszélyeztetett státuszba sorolásról.

A jelentésben szereplő ajánlás szerint komolyabb pénzügyi forrásokat kell szánni a vízminőség javítására és a terület pusztulásának megállítására.

A korallzátony ökoszisztémájára a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti Forrás: en.wikimedia.org

Az UNESCO tudományos tanácsadói már tavaly azt javasolták, hogy a Nagy-korallzátony kerüljön fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Az ausztrál kormánynak azonban sikerült elérnie, hogy elhalasszák ezt a lépést.

(Forrás: MTI/AP)