Így formálta át a röntgen felfedezése az orvoslást

röntgen
Röntgen nevét viseli a besugárzási dózis alapegysége, a röntgen (1 R=0,000258 C/kg)
Vágólapra másolva!
A röntgen sugárzás felfedezése alapjaiban változtatta meg világlátásunkat és az orvostudományt, korábban elképzelhetetlen dolgokat ismertünk meg az emberi testről. Mit köszönhetünk az első véletlenül elkészült röntgenfelvételnek, mi volt a magyarok szerepe a képalkotó diagnosztika fejlődésében, és mit tartogat a jövő? – tette fel a kérdést a Pécsi Tudományegyetem a hozzánk eljuttatott közleményében. Az egyetem a röntgen sugárzás felfedezése alkalmából Dr. Doros Attilával, a 100. születésnapját ünneplő Magyar Radiológusok Társasága (MRT) elnökével és dr. Bogner Péterrel, a társaság vezetőségi tagjával, a PTE Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatójával beszélgetett, a november 8-án tartott Radiológia nemzetközi napja alkalmából.
Vágólapra másolva!

A felfedezés híre futótűzként terjedt

Az első röntgenfelvétel – sok más óriási jelentőségű tudományos felfedezéshez hasonlóan – egy véletlennek volt köszönhető; Wilhelm Conrad Röntgen egy más jellegű kísérlet során fedezte fel a titokzatos sugarat, és készítette el 1895 november 8-án az első röntgenfelvételt felesége kezéről.

Wilhelm Conrad Röntgen Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, a róla elnevezett röntgensugárzás felfedezője Forrás: Wikimedia Commons/LIFE Photo Archive

– fogalmazott dr. Doros Attila, az MRT elnöke, egyben a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgató-helyettese, aki szerint a napjainkat jellemző folyamatos tudományos-technológiai fejlődés ellenére kevés az esély arra, hogy világlátásunkat annyira fundamentális módon változtassa meg valami, mint annak idején a röntgensugár felfedezése.

A felfedezés híre, illetve maga a technológia pedig futótűzszerűen terjedt. Alig két hónappal Röntgen kísérlete után Klupathy Jenő fizikus Eötvös Loránd kezéről készített felvételt Magyarországon, az Egyesült Államokban pedig már 1896-ban kéztörések vizsgálatára használták. Egy időre divatba jöttek a röntgenportrék – mondani sem kell, hogy miután fény derült a sugárzás káros hatásaira, a divat gyorsan alábbhagyott.

Szike helyett röntgensugár

A röntgen elképesztő új lehetőségeket adott az orvostudománynak.

– hangsúlyozta dr. Bogner Péter, az MRT vezetőségi tagja, a PTE Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója. Mindez óriási lökést adott az emberi testről való tudásunk növekedéséhez. – Rövid idő leforgása alatt az orvosok lázasan kezdték próbálgatni az új lehetőségeket, és illesztették össze a felvételeken látható eltéréseket a páciens tüneteivel.

Az első röntgenfelvétel: Röntgen feleségének keze Forrás: Wikimedia Commons/Röntgen

Hozzátette: az élvonalban ott voltak a monarchiabeli Magyarország orvosai és kutatói: Réczey Imre sebészprofesszor Ferenc József kezéről készített felvételt, a nemzetközileg is ismert Hőgyes Endre orvoskutató pedig már 1896-ban a csontváz röntgen felvételéről közölt tudományos cikket.

A röntgensugár felfedezésétől egyenes út vezetett a képalkotó diagnosztika megszületéséhez, és bár ez hosszú évtizedeken át egyet jelentett a röntgen készülékek alkalmazásával, a technológia korlátai is hamar világossá váltak.

A röntgen sugárzás kiválóan alkalmas például csonttörések, repedések megtalálására, ám sokkal kevésbé a lágy szövetek elváltozásai, például a daganatos betegségek kiszűrésére. Tudósok és orvosok sora dolgozott fáradhatatlanul a korlátok tágításán és megkerülésén.

A legelső Nobel-diploma Forrás: Wikimedia Commons/Sofia Gisberg

– sorolta a mérföldköveket dr. Bogner Péter a közleményben. – Hevesy György 1943-ban kapta meg a kémiai Nobel-díjat a radioaktív izotópok anyagcserevizsgálatban történő alkalmazása terén végzett munkájáért, és szintén Nobel-díjat ért a számítógépes tomográfia (CT) és a mágneses rezonancia (MRI) vizsgálat kifejlesztése.

Az ultrahang orvosi alkalmazásának kifejlesztések ugyan nem ért Nobel-díjat, de a felsoroltakhoz mérhető fejlemény volt, miután lehetővé tette a lágy szövetek vizsgálatát.

A forradalom nem ért véget, csak átalakult

A röntgen képalkotás azonban így is nagyon hosszú ideig a képalkotó diagnosztika gerincét alkotta, miután a technológia korlátait olyan megoldásokkal tágították ki, mint például a kontrasztanyagok használata, amely révén lehetővé vált az érrendszer, a gyomor, a bélrendszer, avagy később a gerincvelő vizsgálata.

Kölliker kezének átvilágított képe Forrás: Wikimedia Commons/Röntgen

– magyarázta az interjúban Doros Attila. – Ami azt illeti, ma már túl is vagyunk a csúcson, hiszen az új módszereknek köszönhetően nekünk sokkal kevésbé kell támaszkodnunk a röntgen képalkotásra, nem vagyunk rákényszerítve arra a találékonyságra és szellemi munkára, amit elődeinknek kellett folytatni a röntgenfelvételek kiértékelésekor.

Bár a két radiológus szerint nem várható a közeljövőben olyan mindent felforgató áttörés, mint annak idején a röntgen felfedezése, a képalkotó diagnosztika továbbra is rohamosan fejlődik.

Ennek egyik fő mozgatórugója a digitalizáció, illetve a számítástechnika egyre fontosabb szerepe.

A számítógépes tomográfiával indult folyamat ma már a mesterséges intelligencia diagnosztikai alkalmazásánál tart, és a számítógépes hálózatokban rejlő lehetőséget használja ki a hálózati radiológia, ami a magas szintű radiológiai tudás megosztásával segíti elő az egészségügyi esélyegyenlőséget.

Ma már szinte mindehol használják a találmányát Forrás: pexels.com

Mindez már most érezteti hatását, hiszen a mesterséges intelligencia és a hálózati radiológia révén egy pécsi kezdeményezés drasztikusan javította a stroke diagnosztizálását és időben történő kezelését a dél-dunántúli régióban.

A világ élvonalában az újabb megoldások alkalmazása

A diagnosztika mellett ráadásul más alkalmazási formák is megjelentek. Viszonylag új és rohamosan fejlődő terület például az intervenciós radiológia, ahol a képalkotó eljárásokat valós időben alkalmazzák a beavatkozások során, kiváltva számos nagy megterheléssel és kockázattal járó műtéti megoldást.
Ahogy az egyetem rámutatott,

a hagyományokhoz méltóan a magyar radiológia továbbra is a világ élvonalában van az újabb megoldások alkalmazása, illetve továbbfejlesztése terén.

Röntgen nevét viseli a besugárzási dózis alapegysége, a röntgen (1 R=0,000258 C/kg) Forrás: PTE/Csortos Szabolcs

A 100. születésnapját a Radiológia nemzetközi napja alkalmából a Pesti Vigadóban ünneplő Magyar Radiológusok Társasága ünnepi konferenciáján többek között hallható lesz Doros Attila előadása az intervenciós radiológia terén elért magyar eredményekről, míg Bogner Péter a hálózati radiológiában rejlő lehetőségekről beszél. Emellett szó esik majd a világon elsők között Magyarországon üzembe helyezett fotonszámláló CT-ről, ahogy az idegrendszer képalkotással történő kutatásához való magyar hozzájárulásról is.

(Pécsi Tudományegyetem, Origó)