Meglehetősen meglepő leletre bukkantak Észak-Kuvaitban

hajómodell
A most felfedezett hajómodell töredékének a rajzai
Vágólapra másolva!
Az úgynevezett Kuvait-Lengyel Régészeti Misszió (KPAM) és a Varsói Egyetem Földközi-tengeri Régészeti Központjának szakemberei új leleteket fedeztek fel az Észak-Kuvait területén található Bahrában végzett ásatások során. Ezek között bújt meg egy igazán ritka tárgyi emlék: egy hajó modellje.
Vágólapra másolva!

A csapat a Bahra 1 nevű helyen végzett régészeti kutatást, amely Al-Subiya sivatagi régiójában található, közel a Kuvaiti-öböl északi partjához. A lelőhely tárgyi bizonyítékokat rejtett az arab neolitikumból és a kalkolit Ubaid kultúrából, amely Mezopotámia őskori népe, és amely Dél-Mezopotámiában fejlődött ki a Krisztus előtt a 6. évezred közepén.

A korábbi ásatások során a szakemberek egy templomként értelmezett épületet tártak fel, amelynek feltárását később folytatták, hogy meghatározzák, hogyan működhetett ez a tágabb településen belül.

A Bahra 1-ben végzett korábbi kutatások további felfedezései közé tartozik az Arab-félsziget legnagyobb Ubaid-kori kerámiagyűjteménye, valamint egy rézcsap töredéke, amely jelenleg a Kuvaiti Nemzeti Múzeumban látható.

A most felfedezett hajómodell töredékének a rajzai Forrás: J. Sliwa

Az idei ásatások részeként a régészek folytatták egy épületegyüttes tanulmányozását, amelyet a jelek szerint többször is átépítettek a helyszín elfoglalása során.

A komplexum egyik helyiségének feltárása során egy kőmedál töredéke került elő, amely egy széttárt szárnyú ragadozó madarat ábrázol. Az ilyen madarak ábrázolása az észak-mezopotámiai, úgynevezett Ubaid pecsétekről ismert.

– mondta a felfedezésről Piotr Belinsky, a PCMA UW professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A régészek kerámiadarabok között találtak egy hajómodell töredéket is, amely a kutatók szerint meglepőnek és izgalmasnak számít az Ubaid-kori régészeti lelőhelyeken, és amely az ebből az időszakból származó tengeri kapcsolatokkal való összefüggésre utalhat.