Növelik a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságát

Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium
A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését
Vágólapra másolva!
Folytatja munkáját a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium Pécsett – közölte szerkesztőségünkkel a Pécsi Tudományegyetem. A szervezet elsősorban a meddőség hátterének komplex vizsgálatára, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére fókuszál.
Vágólapra másolva!

Az egyetem tájékoztatása szerint az ember szaporodásának zavara kiemelkedően jelentős orvosi és társadalmi probléma: Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok aránya eléri a párok 15%-át, azaz mintegy 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel.

Ingyenes lett a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára, valamint, a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben Magyarországon.

A még sikeresebb meddőségi kezeléshez, az asszisztált reprodukciós eljárások hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás javításához egyaránt elengedhetetlenek az emberi szaporodás területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és technológiai fejlesztések.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését Forrás: PTE

E cél megvalósításához kellő alapot biztosít a Pécsi Tudományegyetemen zajló, több évtizedre visszatekintő tudományos munka, amely egyaránt kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására is.

A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését. Ahogy arra a PTE rámutatott, az eddigi betegellátási és kutatási tevékenység integrálásán túl merőben új dimenziót nyitott ki az intézmény, a társadalom és a humán reprodukciót meghatározó tudományok számára.

Összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat is.

A vezető kutatási területeken a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium a női és férfi meddőségi kutatásokat, a molekuláris és genetikai alapkutatásokat, a reprodukciós immunológiai kutatásokat, a klinikai endokrinológiai kutatásokat, a mesterséges megtermékenyítési eljárások transzgenerációs hatásainak kutatását, valamint a reprodukció zavaraival kapcsolatos egészségteher és egészséggazdasági kutatásokat foglalja magába.

A 26 kutatási tématerület a meddőség hátterének komplex vizsgálatára, a reproduktív klinikai diagnosztikára, a reprodukcióval kapcsolatos genetikai és genomikai vizsgálati eljárások fejlesztésére, a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére, a petesejt beágyazódása körüli időszak és a terhesség során zajló molekuláris folyamatok azonosítására fókuszál.

E területeken innovatív vizsgálómódszerek és vizsgálati protokollok kidolgozását, valamint a klinikai alkalmazás feltételeinek megvalósítását végzi.