Különösen ritka Semmelweis-autográf kézirat kerül az Orvostörténeti Múzeum birtokába

Semmelweis
A Pesti Egyetem orvosi fakultásának professzorai, 1863-ban. A litográfián középen keresztbe font karral Semmelweis Ignác áll
Vágólapra másolva!
Különösen ritka Semmelweis-autográf kézirathoz jutott hozzá árverésen a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). Az értékes dokumentum a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyűjteményébe kerül.
Vágólapra másolva!

Az Orvostörténeti Múzeum birtokába kerül a ritka dokumentum

Semmelweis Ignác (1818-1865) autográf, német nyelvű szakértői jelentését a Hereditas Antikvárium 4. árverésén vásárolták meg. A Semmelweis-kézirat megvásárlását a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója, L. Simon László támogatásával Varga Benedek, a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár igazgatója javasolta - áll a KIM MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A Pesti Egyetem orvosi fakultásának professzorai, 1863-ban. A litográfián középen keresztbe font karral Semmelweis Ignác áll Forrás: Wikimedia Commons

A közleményben kiemelik, a Semmelweis-autográf kéziratok rendkívül ritkák,

a kéziratok értéke a nemzetközi műtárgypiacon magas, ezért Magyarországon elsősorban közgyűjteményekben találhatóak.

Mindössze három autográf Semmelweis irattal rendelkezik még a múzeum is

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum három ilyen szakmai jellegű szakértői véleményt, illetve boncjegyzőkönyvet őriz Semmelweistől.

Semmelweis Ignác portréja és aláírása egy 1857-ben készült metszetképen Forrás: Wikimedia Commons

Mint a közleményben olvasható, a kormány célja, hogy a magyar államot megillető, védett kulturális javak hazai közgyűjteményekben maradjanak és hozzáférhetőek legyenek a nagyközönség számára.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Budán Forrás: Wikimedia Commons/Kovács Dániel

Ezért Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár ajánlására Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a kézirat megvásárlásáról döntött - áll a közleményben.

(Forrás: MTI)